Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Liberālo un Eiropas Savienībai draudzīgo partiju panākumi Nīderlandes vēlēšanās ļāvuši Eiropas līderiem atviegloti nopūsties

Nīderlandieši noraida Vildersa "patriotu pavasari"

Nīderlandieši ir nokārtojuši populisma pārbaudījumu. Aptuveni šādi politikas analītiķi īsumā raksturojuši šonedēļ notikušo Nīderlandes parlamenta apakšpalātas vēlēšanu iznākumu. Tajās lielāko vēlētāju balsu skaitu saņēmusi pašreizējā premjerministra Marka Rites vadītā centriski labējā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD). Labus panākumus guvušas arī citas liberālās un Eiropas Savienību (ES) atbalstošās partijas, ar kurām Ritem būs jāvienojas par nākamās valdības izveidi. Vēlēšanu rezultāti ir sarūgtinājums galēji labējam politiķim Gērtam Vildersam, kura vadītā Brīvības partija (PVV) vēl neilgi pirms vēlēšanām aptaujās apsteidza VDD.

PVV, kuras līderis solīja aizliegt imigrāciju no musulmaņu valstīm un sarīkot referendumu par Nīderlandes izstāšanos no ES, vēlēšanās ierindojusies otrajā vietā, iegūstot 20 mandātus 150 deputātu lielajā likumdevējā; tas ir par pieciem vairāk nekā līdzšinējā sasaukumā. "Mēs bijām trešā lielākā partija, bet tagad esam otra lielākā. Nākamreiz mēs būsim numur viens," pēc vēlēšanu provizorisko rezultātu uzzināšanas sacīja Vilderss un piebilda, ka reiz "pienāks patriotu pavasaris". 

Savā uzvaras runā atbalstītājiem Rite paziņoja, ka pēc britu lēmuma pamest ES un Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās Nīderlande ir apturējusi "nepareizo populismu". 

Trešo un ceturto lielāko balsu skaitu ieguvusi attiecīgi konservatīvā Kristīgo demokrātu partija (CDA) un liberālā partija D66, katrai no tām likumdevējā turpmāk būs 19 mandātu. Sagaidāms, ka Rite, domājot par savas trešās valdības sastāvu, lūkosies tieši šo divu partiju virzienā. Viņa VDD, CDA un D66 kopā būs 71 balss parlamenta apakšpalātā, bet ar to nepietiktu vairākuma valdības izveidei. Tāpēc nāksies piesaistīt ceturto koalīcijas partneri, par kuru var kļūt centriski labējā Kristīgā savienība vai Zaļā kreisā partija. 

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena piektdienas, 17.marta, numurā!

 

Top komentāri

reptilis
r
Turpinu iepazīstināt ar E.Š.rakstu portālā Pietiek - Tieši tā tas notika ar masu imigrāciju Eiropā. Kritikas un diskusijas nebija. Problēma netika atzīta. Un, ja nav problēmas, tad nav arī risinājuma. Process tika atstāts pašplūsmā, imigrantu skaits turpināja pieaugt, bet viņu integrācija faktiski nenotika. Sociālās un etniskās problēmas arvien samilza, bet politkorektuma uzspiestā pašcenzūra tās neļāva risināt. Latviešiem, kas dzīvojuši PSRS okupācijā, šī ir visai pazīstama aina. Kaut ko līdzīgu ‒ tikai daudz skarbākā veidā un totalitārās sistēmas izpildījumā ‒ piedzīvoja arī okupētā Latvija. Masveida kolonizācija un forsēta cittautiešu imigrācija bija viena no galvenajām, ja ne pati galvenā okupētās Latvijas problēma gadu desmitiem. Taču par to nedrīkstēja runāt. Kur nu vēl iebilst.
reptilis
r
Varētu domāt ,ka Diena piedalās vērienīgā kampaņā pret nacionālo valstu saglabāšanu......,labi,tāda pozīcija var būt ,bet par to ir jāpaziņo atklāti !
TrollisJT
T
Vildersam nav nekāda pamata bēdāties, "zaudējis" , viņš ir "uzvarējis". Ko gan viņš iesāktu, ja būtu ieguvis reālu varu? Dūša būtu papēžos. Tagad - deputāta mandāts kabatā, sēdi opozīcijā un kritizē visu un visus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits