Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Norvēģu pensiju fonds neredz nākotni naftā

Zemās naftas cenas un starptautiskie centieni piebremzēt globālās klimata izmaiņas piespiedušas Norvēģiju nopietni domāt par to, kā samazināt savas tautsaimniecības atkarību no fosilajiem energoresursiem, kas savulaik nabadzīgo valsti padarīja par vienu no turīgākajām pasaulē. Diskusijā iesaistījies arī pasaulē lielākais valsts ieguldījumu fonds – Norvēģijas Valdības pensiju fonds –, kas pārvalda Norvēģijas ienākumus no naftas un gāzes pārdošanas. Pensiju fonds vēlas pārtraukt ieguldīt naftas industrijā

5,3 miljonu iedzīvotāju lielā Norvēģija ir Eiropā lielākā naftas un gāzes ieguvējvalsts. Šo energoresursu pārdošana veido 36% no valsts kopējā eksporta apjoma un 12% no iekšzemes kopprodukta. Taču kopš 2014. gada, kad sākās ilgstošais naftas cenu kritums, Norvēģijas ieņēmumi no energoresursiem ir ievērojami samazinājušies. Šī iemesla dēļ nozarē ir likvidēti jau aptuveni 50 tūkstoši darbavietu, bet Norvēģijas ekonomika stagnē. Šī gada pirmajā un otrajā ceturksnī tā pieauga tikai par 0,7%.

Lai kompensētu zemo naftas cenu radīto iztrūkumu valsts budžetā, Norvēģijas valdība pagājušajā gadā pirmo reizi no pensiju fonda izņēma vairāk naudas, nekā tajā ieguldīja. 1990. gadā izveidotā fonda mērķis ir nodrošināt Norvēģijas labklājības valsti arī pēc tam, kad kādudien naftas resursi beigsies. 

Norvēģijas Valdības pensiju fonda uzkrājumu apmērs septembrī pārsniedza viena triljona dolāru (847 miljardi eiro) atzīmi. Fonds galvenokārt iegulda akcijās, obligācijās un nekustamajos īpašumos. Tam pieder daļas aptuveni 9000 ārvalstu uzņēmumos. Tajā pašā laikā tam ir stingras ētiskās vadlīnijas, tās neatļauj investēt kompānijās, kas ir apsūdzētas nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos, nepilngadīgo darba izmantošanā, vides piesārņošanā, kā arī tabakas un atsevišķos ieroču ražotājos.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 21.novembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Valdis
V
Nu to jau rdz Latvijā, kur Norske penzionāri pelnās. Rimi,Narvasen,bija Statoil-maiņas rezultātā ir citur.Ir vēl vietas Latvijā, bet mazāk zināmas.Arī nekustāmie tai skaitā.Bet nodokļi caur ofšoriem atgriežas NO.Tāpat no banku franšīzēm atleca ļoti skaista nauda, par kuru Latvijas budžeta neatleca nodokļi. Bet tas jau Zviedru lobijs, ar ĪPAŠU LĪGUMU pret Latvijas valsti.
Янис
Я
Смешно, Рокфеллеры хотели прижать Россию, но уничтожает Норвегию.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits