Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Obama Berlīnē runā par politisko mantojumu un liberālajām vērtībām

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien Berlīnē pie Brandenburgas vārtiem ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli apsprieda savu politisko mantojumu un eksprezidenta aizstāvētās liberālās vērtības.

Runājot paneļdiskusijā par godu Vācijas Evaņģēliskās baznīcas dienām, Obama norādīja, ka Merkele viņa administrācijas laikā bija viens no viņa "mīļākajiem partneriem". Bijušais prezidents arī slavēja kancleri par "izcilu darbu" Vācijas valdības vadītāja amatā.

Obama arī runāja savus panākumus un neveiksmes prezidenta amatā. Viņš atzina, ka bažas rada tas, ka "nebijām spējīgi panākt veselības aprūpi ikvienam", turklāt šobrīd "tiek apdraudēti" viņa laikā gūtie sasniegumi.

Obama arī atskatījās uz neveiksmīgo mēģinājumu izbeigt karu Sīrijā.

"Neskatoties uz mūsu labākajiem centieniem, notiek brutāls karš," atzina Obama, piebilstot, ka viņa rīcībā "ne vienmēr bija līdzekļu", lai reģionā panāktu vēlamās izmaiņas.

Tūkstošiem cilvēku apmeklēja ceturtdienas pasākumu, kas ir viens no notikumiem, ar ko atzīmē Reformācijas 500.gadadienu.

Atbildot uz jautājumu par ticības lomu politiskajā diskursā, Obama norādīja, ka cenšas būt "pazemīgs attiecībā uz ticību" un "saglabāt sajūtu, ka mēs redzam tikai daļu no patiesības".

Merkele un Obama astoņus gadus ilgās administrācijas laikā saglabāja ciešas attiecības, neskatoties uz diplomātisko spriedzi Berlīnes uz Vašingtonas attiecībās.

Merkelei ceturtdien Briselē paredzēts apmeklēt NATO samitu, kurā viņa tiksies ar pārējo alianses dalībvalstu līderiem, tostarp Obamas pēcteci Donaldu Trampu, lai apspriestu aizsardzības tēriņus un konfliktu Sīrijā.

Paneļdiskusijas laikā Obama norādīja, ka ASV nacionālās drošības budžetā jāiekļauj finansējums attīstībai, diplomātijai un izglītībai.

"Mēs nevaram sevi izolēt - mēs nevaram slēpties aiz mūriem," paziņoja Obama, netieši norādot uz Trampa politiku.

Obmas vizīti daži Vācijas opozīcijas politiķi uzskata par Merkeles kampaņas triku pirms septembrī gaidāmajām parlamentā vēlēšanām, kurās Merkele pretendē uz ceturto termiņu kanclera amatā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits