Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

papildināta - Polijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi premjera Tuska vadītā partija

Svētdien notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi premjerministra Donalda Tuska centriskā partija "Pilsoniskā platforma" (PO), kas ieguvusi 38,96% balsu, liecina pirmdien pēc 93,05% balsu saskaitīšanas izplatītie rezultāti.

460 vietu lielajā parlamentā līdzšinējā varas partija ieguvusi 206 vietas, kas ir par divām mazāk nekā iepriekšējā parlamenta sasaukumā. Savukārt koalīcijā ietilpstošā Polijas Zemnieku partija (PSL) saņēmusi 8,55% balsu, iegūstot 30 likumdevēju pārstāvniecību. Tādējādi līdzšinējai valdošajai koalīcijai jaunajā parlamenta sasaukumā kopā būs 236 vietas, kas ir par trim mazāk nekā līdz šim.

Konservatīvās opozīcijas partija "Likuma un taisnīgums" (PiS) ieguvusi 30,03% balsu, saņemot 157 deputātu pārstāvniecību, kas ir par 11 vietām vairāk nekā līdz šim. Konservatīvās opozīcijas līderis Jaroslavs Kačiņskis atzinis sakāvi vēlēšanās.

Tusks jau paudis gandarījumu par uzvaru vēlēšanās un solījis pirmdien ķerties pie valdības veidošanas. Sagaidāms, ka no jauna tiks veidota valdība ar līdzšinējās koalīcijas partneriem - Polijas Zemnieku partiju, kas jau apliecinājusi, ka ir gatava strādāt jaunajā valdībā. Prezidents Broņislavs Komorovskis paziņojis, ka vēlēšanu iznākums "aizsāk jaunu ēru Polijas demokrātijā".

Kopš komunistiskā režīma krišanas līdz šim vēl nevienai valdībai Polijā nebija izdevies saglabāt varu pēc vēlēšanām. "Beidzot stabilitāte," vēlēšanu rezultātus pirmdien atzinīgi vērtē centriski labējā avīze DGP. "Laikā, kad globālā finanšu sistēma ir nestabila un pasaules ekonomika slīkst zem parādu nastas, mums ir iemesls svinībām," norāda izdevums. "Beidzot mēs zinām, ko sagaidīt no savas valdības."

Vēlēšanu debitanti - Palikota kustība - ar 9,94% balsu ierindojušies trešajā vietā, iegūstot 40 vietas parlamentā, liecina vēlēšanu komisijas dati. Ekscentriskais degvīna magnāts un bijušais "Pilsoniskās platformas" biedrs Janušs Palikots pārstāv antiklerikālus uzskatus, turklāt aizstāv viendzimuma partnerattiecību un marihuānas legalizēšanas idejas.

Tikmēr opozīcijas Demokrātiskā kreisā alianse (SLD) saņēmusi 8,19% balsu, un tās pārstāvniecība parlamentā sarukusi no 43 līdz 26 vietām, kas ir smags zaudējums partijai, kura laika posmā no 1993. līdz 1997. un no 2001. līdz 2005.gadam atradās pie varas. Atlikusī vieta parlamentā atvēlēta etnisko vāciešu minoritāti pārstāvošajai partijai. Neviena cita partija 5% slieksni nav pārvarējusi un līdz ar to parlamentā nav iekļuvusi.

Magnāta-provokatora Palikota vadītās jaunās partijas panākumi ir pārsteigums. Palikota kustība iestājas par striktā Polijas abortu likuma liberalizēšanu, brīvu pieeju kontracepcijas līdzekļiem, vieglo narkotiku un viendzimuma laulību legalizēšanu. "Dzīve ir skaista. Viss ir iespējams," svētdien vakarā, uzrunājot līksmojošos atbalstītājus partijas štābā, sacīja Palikots. "Tas ir ļoti iedvesmojoši - apzināties, ka Polijā ir miljoniem cilvēku, kas vēlas sekulāru valsti, civilu un draudzīgu valsti, kurā ticība ir katra indivīda privāta lieta."

Palikota kustības kandidāte Anna Grodzka varētu kļūt par pirmo transseksuāli Polijas parlamentā. Grodzka, kas ir dzimusi kā vīrietis, bija Palikota kustības Krakovas saraksta līdere. "Neesmu pārliecināta, vai es esmu ievēlēta, bet esmu ļoti laimīga par Palikota kustības rezultātiem," sacīja Grodzka. "Ja es būšu ievēlēta Krakovā, es būšu Polijas pirmā transseksuāle un vienīgā transseksuāle parlamenta deputāte ne tikai Polijā, bet visā pasaulē."

Vēlēšanās piedalījušies 48,63% vēlētāju, pēc jaunāko datu apkopošanas apliecināja vēlēšanu komisija. Galīgie vēlēšanu rezultāti būs zināmi otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits