Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

papildināts (09:19) - Nobalsojušo aptaujas: Par Polijas prezidentu ievēlēts Andžejs Duda no opozīcijas

Polijas prezidenta vēlēšanās svētdien uzvarējis opozīcijā esošās konservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) kandidāts Andžejs Duda, liecina nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti.

Līdzšinējais valsts galva Broņislavs Komorovskis paziņojis, ka respektē šos rezultātus, un jau novēlējis veiksmi savam sekotājam prezidenta amatā.

Dudu apsveikusi arī Polijā ietekmīgā Romas katoļu baznīca.

Saskaņā ar nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātiem Duda izcīnījis 53% balsu, bet Komorovskis - 47%.

Oficiālie rezultāti gaidāmi vēlāk.

"Tie, kuri balsoja par mani, balsoja par pārmaiņām. Kopā mēs varam mainīt Poliju," savā vēlēšanu kampaņas štābā Varšavā paziņoja 43 gadus vecais Duda.

Komorovskis apsveica Dudu, vienlaikus norādot, ka viņa zaudējums ir brīdinājums viņa politiskajiem sabiedrotajiem valdībā.

Prezidenta vēlēšanas Polijā lielā mērā tika uztvertas kā priekšvēstnesis rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, un rezultāti vedina domāt, ka vēlētāji, kas alkst pēc pārmaiņām valstī, varētu izbalsot labēji centrisko partiju Pilsoniskā platforma (PO), ļaujot pēc astoņu gadu pārtraukuma atgriezties pie varas PiS.

Padomju laika disidents Adams Mihniks norādīja, ka Dudas uzvara liecina par dramatiskām pārmaiņām uz Polijas politiskās skatuves, brīdinot, ka PiS potenciālā uzvara parlamenta vēlēšanās var nozīmēt virzīšanos "pa samta ceļu uz diktatūru".

PiS vada Jaroslavs Kačiņskis, 2010.gadā aviokatastrofā Smoļenskā bojāgājušā Polijas eksprezidenta Leha Kačiņska dvīņubrālis.

Jaroslavs Kačiņskis, būdams Polijas premjerministrs 2006. un 2007.gadā, izcēlās ar ļoti kaujiniecisku un eiroskeptisku nostāju.

Pasliktinoties Rietumu attiecībām ar Krieviju, Duda ir aicinājis NATO izvietot savus karavīrus Polijā, bet jautājumā par Polijas pievienošanos eirozonai izrādījis daudz mazāku entuziasmu.

Duda priekšvēlēšanu kampaņā pievērsa uzmanību sociālajiem jautājumiem, solot vēlētājiem dažādus labumus, tostarp samazināt nodokļus un pensionēšanās vecumu. Komorovskis savukārt vislielāko uzmanību veltīja drošības situācijai, kuru saasinājusi Krievijas agresija pret kaimiņos esošo Ukrainu.

Politiskais novērotājs Staņislavs Močeks, komentējot vēlētāju izvēles iespējas, svētdien sacīja, ka Polijai jāizvēlas starp divām frakcijām.

"Pirmo, saprāta un paredzamības, ko pārstāv Komorovskis, kurš ir labi zināms poļiem. Un otro, ticības un neprognozējamības, ko iemieso Duda, jo viņš nav neatkarīgs politiķis, aiz viņa stāv Jaroslavs Kačiņskis," sacīja Močeks.

Ņemot vērā Dudas ciešo saikni ar PiS un Kačiņski, domājams, viņam nebūs viegli sastrādāties ar premjerministres Evas Kopačas valdību.

(papildināta visa ziņa) 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits