Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināts (8:15) - Grieķijas bankas būs slēgtas veselu nedēļu

Grieķijas bankas būs slēgtas līdz 6.jūlijam un tikmēr no bankomātiem cilvēki ar vienu bankas karti varēs izņemt ne vairāk kā 60 eiro dienā, teikts pirmdienas rītā publiskotajā oficiālajā paziņojumā.

Uz ārvalstu banku kartēm šie ierobežojumi naudas izņemšanai bankomātos neattieksies.

5.jūlijā Grieķijā plānots referendums jautājumā par to, vai Grieķijai jāpieņem starptautisko kreditoru nosacījumi attiecībā uz finansiālo palīdzību.

Dekrētā, kuru parakstījis Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs un Grieķijas prezidents Prokops Pavlopuls, izklāstīti finanšu institūcijām noteiktiem ierobežojumi laika posmam no 28.jūnija līdz 6.jūlijam.

Uz pensiju maksājumiem banku pārskaitījumu ierobežojumi neattieksies un interneta banku darījumi Grieķijā darbosies normāli. Arī veikalos varēs norēķināties ar banku kartēm, kā parasti. Savukārt pārskaitījumiem uz ārvalstīm būs nepieciešama Finanšu ministrijas komisijas atļauja.

Dekrētā teikts, ka šādi pasākumi tiek īstenoti, lai pasargātu valsts finanšu sistēmu un ekonomiku pēc Eirogrupas 27.jūnija lēmuma nepagarināt valsts glābšanas programmas termiņu pēc 30.jūnija.

Jau vēstīts, ka Grieķijas krīze padziļinājās sestdien pēc tam, kad Eiropas partneri reaģēja uz Grieķijas premjerministra Alekša Cipra aicinājumu rīkot referendumu par starptautisko kreditoru izteiktajiem priekšlikumiem, atsakoties pagarināt valsts glābšanas programmas termiņu pēc 30.jūnija.

Grieķijai 30.jūnijā jāatmaksā Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardi eiro.

Eiropas Centrālā banka (ECB) svētdien nolēma saglabāt ārkārtas finansējumu Grieķijas banku sistēmai līdzšinējā līmenī, bet to nepalielināt.

Cilvēkiem esot nedrošiem par valsts nākotni, Grieķijā nedēļas nogalē veidojās garas rindas pie bankomātiem, no kuriem daudzi jau bija tukši.

Ziņu aģentūra AFP sestdien, atsaucoties uz anonīmu avotu, ziņoja, ka Grieķijā vairs tikai 40% bankomātu ir pieejama nauda, jo tos nav iespējams piepildīt tik ātri, cik tie tiek iztukšoti.

Tomēr valdība solījusi, ka bankomāti tiks uzpildīti un jau pirmdien darbosies normāli.

Tomēr Vācijas, Lielbritānijas un Francijas valdības ieteikušas saviem pilsoņiem, kas dodas uz Grieķiju, nodrošināties ar skaidru naudu.

Paziņojot par kapitāla plūsmas kontroles pasākumu ieviešanu, Ciprs aicināja iedzīvotājus saglabāt mieru un solīja, ka banku noguldījumi atrodas drošībā.

"Visas grūtības, kas var rasties, ir jāuzņem mierīgi. Jo mierīgāki mēs būsim, jo ātrāk mēs tiksim pāri šai situācijai," sacīja Ciprs, piebilstot, ka Atēnas vēlreiz lūgušas kreditoriem pagarināt aizdevumu programmu.

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis tikmēr intervijā izdevumam "Bild" sacīja, ka kompromisa panākšanai laika vēl pietiek un aicināja starptautiskos kreditorus izrādīt labu gribu un nākt klajā ar labākiem ierosinājumiem pirms gaidāmā referenduma.

Grieķijas situācija pirmdien tiks apspriesta Berlīnē, Parīzē un, domājams, arī daudzās citās Eiropas galvaspilsētās, politiķiem bažījoties par tālāko notikumu attīstību un Grieķijas krīzes ietekmi uz eirozonu.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers vēlāk šodien noturēs preses konferenci, kurā runās par situāciju Grieķijā.

Papildināts viss ziņas teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits