Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pasaules Ebreju kongress aicina Eiropas valdības aizliegt neonacistu partijas

Pasaules Ebreju kongress (PEK), kas otrdien noslēdzās Budapeštā, pieprasījis Ungārijai vērsties pret galēji labējo partiju "Kustība par labāku Ungāriju" ("Jobbik"), aicinot arī citu Eiropas valstu valdības aizliegt neonacistiskās partijas, kas apdraud demokrātiju un minoritāšu tiesības.

Šogad PEK tika rīkots Budapeštā, nevis, kā ierasts, Jeruzalemē, lai tādējādi paustu satraukumu par Ungārijā pieaugošo antisemītismu, un kongresa plenārsēdē tika apstiprināta rezolūcija, kurā Ungārijai valdībai izteikta prasība atzīt faktu, ka "Jobbik" rada "fundamentālus draudus" valsts demokrātijai.

"Tagad visiem demokrātiskajiem spēkiem jārīkojas pret šīm mūsdienu ekstrēmisma izpausmēm," teikts rezolūcijā, kurā izteikta prasība, lai Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans parakstītu starptautisko deklarāciju par antisemītisma apkarošanu.

Trīs dienas ilgajā kongresā, uz kuru pulcējās ebreju kopienu līderi no aptuveni 100 valstīm, galvenā uzmanība bija pievērsta tieši "Jobbik" darbībai. Kongresa atklāšanas sēdē svētdienas vakarā delegātus uzrunāja arī Orbans, kurš kategoriski nosodīja antisemītismu, taču "Jobbik" savā runā tā arī nepieminēja.

"Viņš palaida garām zelta iespēju," izteicās PEK prezidents Ronalds Lauders, kurš, uzaicinot Ungārijas premjeru, bija lūdzis konkrēti nosodīt populistisko partiju, kas 2010.gada vēlēšanās ieguva 17% balsu un pastāvīgi piesaista mediju uzmanību ar savu antisemītisko un pret čigāniem vērsto retoriku.

Tomēr Lauderam vēlāk nācās atvainoties, jo Orbans vēl pirms kongresa intervijā izraēliešu laikrakstam "Yedioth" bija paziņojis, ka "Jobbik" rada patiesus draudus demokrātijai.

Kā ziņots, tikmēr "Jobbik" kongresa priekšvakarā sestdien Budapeštā sarīkoja mītiņu "Pret boļševismu un cionismu".

Top komentāri

pamatvertiba
p
Ar kadam tiesibam zidi ES valstim nosaka kartibu ES Savieniba?? Vai tikai zidi nebij tie, kuri Krievija izveidoja komunistiska rezima idealogiju un Krievija ieveisa komunistu noziedigako pasaule rezimu? Komunistiskais rezims pasaule iznicinaja simtiem milijou cilveku dzivibas, sakroploja un sagrava tukstotiem milijonime cilveku dzivibas. Ka vispar var salidzinat nacistun komunistiska rezim aveikto snopziegumus? ES, Ungarijas valsts vadibai ir japieprasa ES valstu teritorijas aizliegt komunistisko idealogiju un visas partijas kuras ir ar komunistisko idealogiju, ir jaizliedz zidu ieviesta internacionala idealogija ES uz kuras pamata tiek grautas un iznicinatas nacionalas valstis. ES ir jatgriezas pie nacionalu valstu nostiprinasans polikas, jo sis degradeta idealogija par internacionalismu ir pilnigi degradejusies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits