Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pētījums: Pandēmija vairojusi eiropiešu vēlmi pēc lielākas sadarbības starp ES valstīm

Jaunā koronavīrusa pandēmija vairojusi eiropiešu vēlmi pēc lielākas sadarbības starp Eiropas Savienības (ES) valstīm un mazinājusi uzticību Savienotajām Valstīm, liecina pirmdien publiskotais Eiropas Ārlietu padomes (ECFR) pētījums.

Sadarbojoties ar vairākiem laikrakstiem, tostarp Le Monde, La Vanguardia un The Guardian, ECFR aprīļa beigās un maija sākumā aptaujāja 11 000 cilvēku.

Pētījumā secināts, ka Eiropa pašreiz atrodas "traumas" stāvoklī, un eiropieši jūtas pamesti vieni un ievainojami cīņā ar jauno koronavīrusu. Pētījumā konstatēta plaša neapmierinātība ar savām valdībām un ES neveiksmēm.

Pētījumā arī secināts, ka vairums eiropiešu vairs neuzskata ASV par uzticamu partneri. 60% aptaujāto norādīja, ka viņu viedoklis par ASV ir pasliktinājies.

"Eiropieši ir zaudējuši ticību Savienotajām Valstīm, to spējām un kompetencei vadīt pasauli," Spānijas laikrakstam "La Vanguardia" sacīja ECFR galvenais pētnieks Džeremijs Šapiro.

48% aptaujāto arī norādīja, ka pandēmijas laikā pasliktinājies viņu viedoklis par Ķīnu.

"Pirms krīzes kontinents arvien vairāk sašķēlās proeiropeiskos kosmopolītos un eiroskeptiskajos nacionālistos," norādīja pētījuma autori Ivans Krastevs un Marks Leonards.

Pētījums liecina, ka vīruss ir sajaucis abas nometnes kopā, sacīja pētījuma autori.

Lai gan daudzi eiropieši uzskata, ka ES sniegums jaunā koronavīrusa krīzes apstākļos nav bijis gana labs, vairums eiropieši vēlas lielāku sadarbību ES šādu krīžu risināšanā.

63% eiropieši pauda viedokli, ka nepieciešama lielāka sadarbība starp ES valstīm, un mazāk kā puse aptaujāto norādīja, ka ES loma krīzē bijusi nebūtiska. Tiesa, Francijā šādi domāja 58% aptaujāto.

Pētījuma autori norādīja, ka veidojas jauna tipa proeiropeiska nostāja, kas akceptē, ka suverenitāte tiek nodrošināta caur kopīgu ārpolitiku, kontroli pār ārējām robežām un ražošanas relokalizāciju.

Aptaujas tika veiktas deviņās ES dalībvalstīs: Bulgārijā, Dānijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, Polijā, Portugālē, Spānijā un Zviedrijā.

Top komentāri

kā saka
k
Ir meli, ir lieli meli un ir ES pētījumi.
spriidiic
s
T.s. ,,pandēmijas,, apkarošana vislabāk esot veikusies tajās valstīs , kas izolējās no citām . Pilnīgi pretēji vērsta darbība . Vai tiešām grūti saskaņot propagandas tēzes - vieni briseles kantori saka to , citi šito .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits