Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pirms NATO samita Trampa nežēlastībā krīt Vācija

ASV prezidents pirms NATO samita, kurš šodien un rīt norisinās Briselē, kritizēja Vāciju, nosaucot to par Krievijas gūstekni, jo Vācija no Krievijas iepērk gāzi.

Tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, ASV prezidents izteicās: "Vācija ir Krievijas gūstekne. Tas nav pieņemami." 

Trampa neapmierinātības pamatā bija jau iepriekš paustā kritika sabiedrotajiem Eiropā par to, ka tie pārāk maz tērē aizsardzībai. Vācija ir viena no tām NATO valstīm, kura aizsardzībai neatvēl 2% no IKP, par ko tika panākta vienošanās 2014. gadā. Vācijas tēriņi aizsardzībai ir aptuveni 1,2% no IKP apmērā. 

Tramps Stoltenbergam sūdzējās, ka Vācija sagaida no ASV aizsardzības garantijas, vienlaikus maksājot miljardiem dolāru par energoresursu iegādi no Maskavas. "Manuprāt, NATO jāpievēršas šim jautājumam."

Stoltenbergs atgādināja Trampam jau iepriekš pausto viedokļrakstā izdevumam The Guardian, ka alianses valstu starpā ir politiskas domstarpības, taču tās nedrīkstētu ietekmēt sadarbību kolektīvās aizsardzības jomā, jo "kopā mēs esam spēcīgāki".

Tramps Stoltenberga pausto noraidīja, izsakoties: "Kā gan mēs varam būt stiprāki, ja Vācija padara Krieviju bagātāku?" vēlreiz piebilstot: "Kā man šķiet, Vācija ir Krievijas gūstekne." 

Jau pirms došanās uz Briseli Tramps kārtējo reizi publiski pauda savu neapmierinātību ar to, ka pārējās NATO dalībvalstis aizsardzībai tērējot pārāk maz. Trampam vietnē Twitter atbildēja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, atgādinot, ka "ASV nav labāka sabiedrotā par Eiropas Savienību". Tusks norādīja: "ASV, novērtējiet savus sabiedrotos. Galu galā jums tādu nemaz tik daudz nav." 

Trampa tikšanās ar Stoltenbergu norisinājās pirms ASV prezidenta došanās uz NATO mītni, kur viņam paredzēta tikšanās ar pārējo alianses valstu līderiem.

Top komentāri

Trampam pilnīga taisnība
T
Vācija domā tikai par savām interesēm, kamēr pārējā Eiropa ir Vācijas gūstekņi
Gerhard Fritz Kurt Schröder
G
Neko nepareizu Tramps nepateica...
Trampam žetons
T
Vācija kā 2. pasaules karā kāš visiem virsū. merkele bāž virsū savu imigrācijas politiku, jo, ja nebūtu Vācijas atvērtās durvis, tad te neviens nebrauktu, tērē tikai 1.2% NATO, kamēr Latvija un Igaunija krāmē virsū jaunu nastu, un tad beigās tirgo ar Krievijas gāzi. Vācija ir un paliks ES lielākās galvassāpes. Angļi pareizi saprata
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits