Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Polijas amatpersona noliedz, ka ASV draudējušas ar sankcijām

Polijas ārlietu ministra vietnieks Bartošs Cihockis otrdien noliedzis ziņas, ka ASV draudējušas ar sankcijām Polijai par pretrunīgi vērtēto likumu, kas paredz cietumsodu par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos. Cihockis sacīja, ka Vašingtona paudusi bažas un uzdevusi jautājumus par jauno likumu, taču ziņas par sankcijām nav patiesas.

Polijas ziņu portāls Onet.pl pirmdien vēstīja, ka Polijas valdībai darīts zināms, ka Polijas prezidents un premjerministrs nevar cerēt uz tikšanos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu vai viceprezidentu Maiklu Pensu, kamēr Polija nemainīs savu likumu.

Onet.pl ziņoja, ka portāla darbinieki esot redzējuši dokumentus, kas apstiprina šo ultimātu, un ASV arī draudējušas nobloķēt kopīgo militāro projektu finansēšanu.

Likums stājās spēkā pagājušajā nedēļā, tomēr tas nodots izskatīšanai Konstitucionālajā tiesā, kuras lēmums gaidāms divu mēnešu laikā. Grozījumi likumā ir atkarīgi no tiesas lēmuma, norādījusi Polijas valdība.

Šomēnes pieņemtais likums ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un citas koncentrācijas nometnes nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā par "poļu nāves nometnēm". Tas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm vai par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos.

Lai gan likumā norādīts, ka tas nav attiecināms uz mākslas vai zinātniskiem darbiem, Izraēla un ASV uzskata, kas tas varētu ierobežot runas brīvību par holokaustu. Arī Ukraina paudusi bažas par šo likumu, jo tajā paredzēti sodi arī par Otrā pasaules kara laikā pastrādāto ukraiņu nacionālistu noziegumu noliegšanu.

Izraēlas holokausta memoriāla Jad Vašem vēsturnieks Dāvids Silberklangs norādījis, ka nacistu nāves nometnēs okupētajā Polijā neviens poļu sargs nav strādājis. Tomēr Polijā tajā laikā bija izplatīts spēcīgs antisemītisms, un daži poļi nogalināja ebrejus un sadarbojās ar vāciešiem, viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits