Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Polijas policija veic kratīšanu vēl viena bijušā komunista mājā

Polijas policija Gdaņskā veikusi kratīšanu vēl viena kādreizējā komunista mājā, piektdien ziņo Polijas Radio, norādot, ka tā ir trešā šāda veida operācija pēdējo trīs nedēļu laikā.

Kratīšanu 92 gadus vecā profesora Leha Kobiliņska mājā vadīja Nacionālā piemiņas institūta (IPN) prokurori, un tās mērķis acīmredzot ir atgūt komunistiskā marionešu režīma slepeno dienestu dokumentus.

Tomēr pēc sešu stundu ilgās kratīšanas policijai tā arī neizdevās neko atrast.

Kobiliņskis, kas bija komunistiskās Polijas Apvienotās strādnieku partijas (PZPR) biedrs no 1957.gada līdz 1987.gadam, no 1986.gada līdz 1989.gadam bija Polijas Valsts padomes Konsultatīvās padomes loceklis.

Profesors ceturtdien žurnālistiem pavēstīja, ka IPN meklē dokumentus, kurus viņam pirms 17 gadiem it kā iedevis ģenerālis Edvīns Rozlubirskis, kas karastāvokļa laikā, kuru Polijā 1981.gadā ieviesa toreizējais komunistiskais marionešu režīms, cenšoties apslāpēt neatkarīgās arodapvienības Solidaritāte vadīto antikomunistisko kustību, bija valsts aizsardzības komitejas (KOK) loceklis.

Kobiliņskis apgalvoja, ka viņam šādu dokumentu nekad nav bijis.

Kā ziņots, 16.februārī IPN darbinieki veica kratīšanu 2015.gada novembrī mirušā komunistiskā marionešu režīma bijušā iekšlietu ministra Česlava Kiščaka mājā. Kratīšanas laikā tika konfiscēti vairāki kilogrami dokumentu, tostarp arī saistībraksts par sadarbību ar komunistu slepenajiem dienestiem, ko it kā savulaik parakstījis Solidaritātes līderis un pirmais atjaunotās Polijas prezidents Lehs Valensa.

Valensa noliedzis, ka jebkad būtu parakstījis šādu saistībrakstu, un aicinājis tā pārbaudei pieaicināt starptautiskus ekspertus.

29.februārī Polijas varasiestādes veica kratīšanu komunistiskā režīma pēdējā līdera Voiceha Jaruzeļska atraitnes mājā un atsavināja vairākas kastes ar dokumentiem.

Kā vēsta liberālais laikraksts Gazeta Wyborcza, IPN kopumā gatavojoties veikt kratīšanas 21 komunistiskā režīma bijušās amatpersonas mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits