Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Polijas premjers veic valdības reorganizāciju

Polijas premjers Donalds Tuksks trešdien veicis pārmaiņas sava kabineta sastāvā, nomainot finanšu ministru un vēl sešus valdības locekļus.

Līdzšinējo finanšu ministru Jaceku Rostovski nomainījis 38 gadus vecais Mateušs Ščureks, kas, kā izteicies Tusks, garantēšot "jaunu enerģiju, kas vajadzīga šajā postenī".

Rostovskis pēdējā laikā bija nonācis kritikas krustugunīs, pateicoties pretrunīgi vērtētajai pensiju sistēmas reformai un nepopulārajiem taupības pasākumiem.

Viņa pēctecis Ščureks ir ekonomists, kas specializējies makroekonomikas jautājumos un līdz šim ieņēmis bankas ING Polijas filiāles galvenā ekonomista amatu.

"Pēc nedrošības perioda Eiropā un Polijā nepieciešama [tautsaimniecības] izaugsmes paātrināšana un ļoti dinamiska rīcība Eiropas Savienības (ES) fondu apgūšanā," runājot ar žurnālistiem, uzsvēris Tusks.

Valdošā Pilsoniskā platforma (PO), kas pie varas atrodas jau otro leģislatūras termiņu, šobrīd piedzīvo savas popularitātes visdziļāko kritienu.

Lai gan Polija bija vienīgā ES dalībvalsts, kam pasaules ekonomiskās krīzes un tai sekojošās eirozonas parādu krīzes laikā izdevās izvairīties no ekonomikas lejupslīdes, tās tautsaimniecības izaugsmes tempa samazināšanās šobrīd izsaukusi plašu sabiedrības neapmierinātību.

Tomēr poļu analītiķi pret finanšu ministra nomaiņu izturas skeptiski.

"Rostovskis ir vienīgi grēkāzis, [kam uzkrauta atbildība] par Tuska bezdarbību dažu pēdējo gadu laikā un par viņa nespēju pildīt priekšvēlēšanu solījumus," norāda Ādama Smita institūta analītiķis Ādams Sadovskis. "Finanšu ministrijas vadītāja nomaiņa neko nemainīs, jo nav patiesu izmaiņu Donalda Tuska ekonomiskajā politikā."

Savu amatu atstās arī vides ministrs Marcins Korolecs, kurš šobrīd Varšavā vada ANO klimata konferenci. Viņš gan saglabās klimata sarunu Polijas delegācijas vadītāja amatu.

Koroleca vietā stāsies ekonomists Macejs Grabovskis, kurš iestājas par slānekļa gāzes izmantošanu.

Nomainīti arī transporta, izglītības, augstākās izglītības, sporta un digitalizācijas ministri.

Paredzēts, ka jauno ministru zvērestu prezidents Broņislavs Komorovskis pieņems 27.novembrī un 3.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits