Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Pretrasisma koncertu Kemnicā apmeklējuši 65 000 klausītāju

Vācijas austrumu pilsētā Kemnicā pirmdien sarīkoto koncertu pret rasismu un ksenofobiju ir apmeklējuši vismaz 65 000 klausītāju, informēja vietējās amatpersonas.

Koncertā, kas sākās plkst.18 pēc Latvijas laika, piedalījās tādas populāras Vācijas mūzikas grupas kā Toten Hosen, Kraftklub un Feine Sahne Fischfilet. Pašvaldības amatpersonas lēsa klausītāju skaitu uz 65 000, bet Toten Hosen dziedātājs Kampino runāja par 70 tūkstošiem.

Koncerts ar nosaukumu un mirkļbirku Wir sind mehr (Mūsu ir vairāk) tika rīkots pēc Kemnicā pēdējās dienās notikušām labējo organizāciju rīkotām demonstrācijām un kreiso spēku kontrprotestiem, kuru gaitā dažkārt pieredzēti vardarbīgi incidenti.

Nekārtības bija sākušās, izplatoties ziņām, ka 26.augustā nogalināts 35 gadus vecs Vācijas pilsonis, bet aizdomās par slepkavību tiek turēts 23 gadus vecs sīrietis un 22 gadus vecs irākietis. Abi aizdomās turētie atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Sestdien demonstrācijās Kemnicā piedalījās aptuveni 11 000 cilvēku. Aptuveni 8000 demonstrantu pārstāvēja labējo partiju Alternatīva Vācijai (AfD), kustību Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju (PEGIDA) un vietējo labējo organizāciju Pro Chemnitz, bet aptuveni 3000 cilvēku piedalījās kontrprotestos.

Demonstrāciju laikā tika pastrādāti vismaz 37 likumpārkāpumi, tai skaitā īpašuma bojāšana, miesas bojājumu nodarīšana, pretošanās aizturēšanai un aizliegtu organizāciju simbolikas izmantošana.

Koncerts pirmdien sākās ar klusuma brīdi, pieminot 26.augustā nogalināto vīrieti.

Kemnicas pašvaldības amatpersonas neļāva PEGIDA reģionālajai nodaļai rīkot piketu pret šo koncertu, kā arī aizliedza Pro Chemnitz pulcēšanos citā vietā šajā pilsētā, paziņojot, ka šīs vietas jau ir aizņemtas.

Vācijas valdība pirmdien nosodīja labējo organizāciju rīkotās demonstrācijas Kemnicā. Valdības preses pārstāvis Štefens Zeiberts paziņoja, ka "šie gājieni, ko rīko labējā spārna ekstrēmisti, kas gatavi uz vardarbību, un neonacisti, nav nekādi saistīti ar sērām par cilvēku vai bažām par pilsētas kopienu".

AfD līderis Jergs Meitens aizstāvēja labējos protestētājus Kemnicā, bet sacīja, ka partija distancējas no "dažiem, tiešām pavisam nedaudziem, demonstrantiem, kas veikuši vardarbības aktus pret nevainīgiem cilvēkiem, uzskatot, ka viņi bijuši ar migrantu izcelsmi".

Meitens arī izteica pieņēmumu, ka daži protestētāji, kas redzēti ar Hitlera sveicienā paceltu roku, varēja būt iesūtīti sabotieri.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers tika kritizēts par to, ka sociālajā tīklā Facebook bija dalījies ar saiti uz šo koncertu, jo dažas no to rīkojušajām grupām, sevišķi Feine Sahne Fischfilet, ir ar galēji kreisiem uzskatiem.

Kristīgo demokrātu savienības (CDU) augsta amatpersona Annegrēta Krampa-Karrenbauere intervijā laikrakstam Die Welt kritizēja Šteinmeiera lēmumu. Vācijas iekšējais izlūkdienests savulaik bija novērojis Feine Sahne Fischfilet grupas galēji kreiso uzskatu dēļ.

Top komentāri

ta nu gan
t
Nu jā, sīrietis/irākietis ir no citas rases kā viņu nogalinātais kubietis.
sarežģītā Vācija
s
"Maskavai izdevies izveidot jaunus sakarus Vācijas politiskajā telpā starp labējās partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) jaunatnes spārnu un Kremļa partijas “Vienotā Krievija” jaunatnes atzaru “Jaunā gvarde”. Ir izveidota sadarbības programma, notiek savstarpējas vizītes. AfD delegācija, kurā bija arī Bundestāga deputāti, 2016. gadā apmeklēja Krievijas okupēto Krimas apgabalu. Viens no AfD līderiem Aleksandrs Gaulands pēc oligarha Konstantina Malofejeva fonda ielūguma apmeklēja Krieviju, kur tikās ar Aleksandru Duginu, kuru dēvē par Kremļa ideologu." (.....) "“Versija, ka “Ukraina uzbruka Austrum­ukrainai”, šeit (Vācijā) ir diezgan populāra,” atzīst Raitšusters, piebilstot, ka ne mazāk populāra ir ideja, ka “Krima no laiku laikiem piederējusi Krievijai”. “Esmu satriekts, ka vācieši tā arī nav izdarījuši secinājumus no vēstures un var tik saprotoši attiekties pret citu teritoriju sagrābšanu,” secina vācu žurnālists." - citēts no http://www.la.lv/krievijas-agenti-brivi-darbojas-vacija/
Irlielāmērāticams
I
ka spēja saredzēt briesmas tautai var izrādīties liktenīga.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits