Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pudždemons aicina katalāņus demokrātiski pretoties Madrides varai

No amata atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons sestdien aicināja katalāņus demokrātiski pretoties Madrides rīkojumiem atlaist viņa valdību un reģionālo parlamentu.

Īsā uzrunā televīzijā Pudždemons pavēstīja, ka konstitūcijas 155.panta iedarbināšana ir nelikumīga, un aicināja katalāņus izrādīt pacietību un ticību nākotnei.

Viņš arī paziņoja, ka "mēs turpināsim strādāt pie brīvas valsts būvniecības".

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments piektdien, 27.oktobrī, nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.

Spānijas premjers Marjano Rahojs piektdien atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī. Pēc Rahoja teiktā, šāds solis sperts, lai atjaunotu normālo stāvokli. "Mēs, spāņi, pārdzīvojam skumju dienu, kurā saprāta trūkums guvis virsroku pār likumu un sagrāvis demokrātiju Katalonijā," paziņoja Spānijas premjerministrs.

Viņš arī pavēstīja, ka valdība lūgusi Konstitucionālo tiesu anulēt Katalonijas parlamenta rezolūciju par neatkarības pasludināšanu.

Spānijas valdība arī nolēmusi atlaist Katalonijas reģionālās policijas priekšnieku, kā arī Katalonijas pārstāvjus Madridē un Briselē. Spānijas centrālā valdība arī slēgs Katalonijas valdības pārstāvniecības visā pasaulē, izņemot vienu Briselē esošo.

"Tie ir pirmie soļi, kurus mēs speram, lai neļautu līdz šim brīdim Katalonijas valdībā esošajiem turpināt nepakļaušanās eskalāciju," uzsvēra Rahojs.

Top komentāri

bet
b
Eiropa uztraucas par Spānijas bankām. Ja kataloņi sāks masveidā izņemt naudu no jau tāpat trauslajām Spānijas bankām, tad tās nonāks maksātnespējā. (Ja Katalonijas IKP ir 20% no Spānijas IKP, tad arī Spānijas bankās vismaz 20% ir kataloņu nauda.) ECB, protams, var piedrukāt naudu bezgalīgi, bet vai par to būs priecīgi vācieši? Un arī itāļu banku problēma nebūt nav atrisināta. Itālija ar savu 2 triljonu parādu ir septiņas reizes "smagāka" par Grieķiju.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
ES DOMĀJU KA LATVIJA VĒL ILGI ATCERĒSIES ŠĪS NOEVĒJU VALDĪBAS ATTIEKSMI PRET KATALONIJU !!! UN TO ŠOREIZ LATVIJA PARĀDĪS VĒLĒŠANĀS !
reptilis
r
Es visu laiku komentāros atbalstīju Katalonijas neatkarību....,bet šorīt es noklausījos raidījumu,kurā ļoti labi ir paskaidrots - kāpēc Katalonija vairs neatgūs neatkarību:(((... - Katalonija neatkarību neiegūs viena paša galvenā iemesla dēļ - kataloņu tauta savā teritorijā ir palikusi mazākumā!!!!! Un tas ir noticis migrantu pieplūduma dēļ no Spānijas. Pēc aptaujām Katolonijā ir tikai35% kataloņu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Latvijā bija apmēram 52% latviešu...,ja turpinātos migrantu ieplūšana no PSRS ,tad pēc dažiem gadiem latvieši būtu kataloņu situācijā...un būtu Latvijas autonomā republika Krievijas Federācijas sastāvā....ar kultūras autonomiju Brīvdabas muzejā:))):(((...PSRS sabruka pēdējā brīdī. Ceru ,ka ES sabruks arī laicīgi,kamēr nebūs notikušas neatgriezeniskas demogrāfiskās sekas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits