Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Puse šveiciešu atbalsta ieroču reeksport uz Ukrainu

Puse šveiciešu atbalsta izmaiņas Šveices militārās neitralitātes politikā, lai atļautu trešajām valstīm piegādāt Ukrainai ieročus, kas ražoti Šveicē, liecina trešdien publiskota aptauja.

Šveice, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, ir sekojusi bloka piemēram, nosakot sankcijas pret Maskavu, bet tā līdz šim ir izrādījusi mazāku elastību attiecībā uz savu stingro militāro neitralitāti.

Neskatoties uz Kijivas un tās sabiedroto spiedienu, Šveice līdz šim ir atteikusies ļaut valstīm, kuru rīcībā ir Šveicē ražoti ieroči, reeksportēt tos uz Ukrainu.

Līdz šim Šveice ir noraidījusi lūgumus no Vācijas, Spānijas un Dānijas, norādot uz Šveices Kara materiālu likumu, kas aizliedz jebkādu reeksportu, ja saņēmējvalsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā.

Taču trešdien publiskotā aptauja liecina, ka 50% šveiciešu atbalstītu šī likuma mīkstināšanu un reeksporta atļaušanu uz Ukrainu, bet 46% neatbalstītu.

Aptauja tika veikta februārī un tajā piedalījās gandrīz 28 000 cilvēku.

Aptauja liecina, ka Šveicē ražoto ieroču reeksportu gatavi atbalstīt cilvēki ar dažādiem politiskajiem uzskatiem, izņemot tos, kuri atbalsta labējo populistisko Šveices Tautas partiju.

Parlamentā ierosinātas vairākas iniciatīvas, lai atvieglotu reeksporta noteikumus un trešās valstis varētu pārvest uz Ukrainu Šveicē ražotos ieročus. Taču tuvākajos mēnešos neviens lēmums šajā jautājumā nav gaidāms.

Apvienība "Pro Suisse", kas enerģiski aizstāv Šveices neitralitātes principus, paziņojusi, ka prasīs referendumu, ja parlaments tomēr izvēlēsies grozīt minēto likumu.

Tikmēr Šveices ieroču rūpniecība ļoti vēlas šādas izmaiņas, brīdinot, ka bez elastīgākas pieejas valstis var meklēt sev citus ieroču piegādātājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits