Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO uzsver, cik svarīgi ir vakcinēties pret Covid-19 un gripu

Pastiprinoties Covid-19 izplatībai un sākoties gripas sezonai, Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien uzsvērusi, cik svarīgi ir saglabāt modrību un vakcinēties.

PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge preses konferencē uzsvēra, ka atslābt nedrīkst.

PVO Eiropas reģionā, ko veido 53 valstis, ieskaitot Krieviju un valstis Vidusāzijā, atkal atrodas Covid-19 pandēmijas centrā un veido gandrīz 60% no jaunajiem Covid-19 gadījumiem pasaulē, norādīja Klūge.

Tai pat laikā pieaug sezonālās gripas izplatība.

Atšķirībā no iepriekšējiem Covid-19 viļņiem, šoreiz mirušo un intensīvās aprūpes nodaļās ievietoto pacientu skaits tik strauji nepieaug, un PVO uzsvēra saistību ar vakcinēšanos.

"Vakcinācija joprojām ir viens no mūsu efektīvākajiem līdzekļiem gan pret gripu, gan pret Covid-19," sacīja Klūge, aicinot cilvēkus vakcinēties.

PVO pirmdien atzīmē arī Pasaules poliomielīta dienu. Rietumos šī slimība ir gandrīz pilnībā izskausta, tomēr nesen Lielbritānijā, Ukraina, Izraēlā un ASV konstatēts poliomielīta vīrusa variants, kas radies no orālās poliomielīta vakcīnas. Lai gan šis variants nav tik bīstams kā savvaļas vīruss, tas var izraisīt smagu saslimšanu nevakcinētiem cilvēkiem.

PVO eksperts Sidharta Data žurnālistiem norādīja, ka poliomielīts labi parāda, kuri cilvēki pasaulē ir atstāti novērtā.

Eiropā savvaļas poliovīrusa gadījumi nav konstatēti vairāk nekā 20 gadus, bet to nevar uztvert kā pašu par sevi saprotamu, brīdināja eksperts.

Reģionā kopumā segums ar trešo poliomielīta vakcīnas devu samazinājās par vienu procentu no 2019. līdz 2020.gadam. Līdz 2021.gadam tikai 25 no 53 valstīm bija sasniegušas 95% aptveri ar vakcīnu pret poliomielītu.

Poliomielīts ir smaga infekcijas slimība. Vīruss izplatās no viena cilvēka uz otru ar fekālijām un siekalām, visbiežāk ar netīrām rokām, inficētu ēdienu un ūdeni.

Saslimt var jebkurš nevakcinēts bērns un pieaugušais, bet īpaši uzņēmīgi pret vīrusu ir bērni vecumā līdz pieciem gadiem, tāpēc pirmo poti bērni saņem jau pirmajos dzīves mēnešos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits