Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Referendumā Šveices pilsoņi atbalsta 13. pensijas maksāšanu pensionāriem

Šveices pilsoņi svētdien notikušajā referendumā nobalsojuši par 13. mēneša pensijas piešķiršanu pensionāriem katru gadu un noraidījuši priekšlikumu palielināt pensionēšanās vecumu no pašreizējiem 65 gadiem uz 66, vēsta AFP.

Šoreiz referendumu iezīmējusi īpaša aktīva arodbiedrību iesaistīšanās kampaņā, aktīvas pirmsbalsošanas debates un vēlētāju aktivitāte, kas pārsniedza 58%. Tā parasti šajā valstī, kur referendumi par dažādām iniciatīvām notiek ik pēc pāris mēnešiem, lielākoties nepārsniedz 50%.

Iniciatīvu par 13. pensiju atbalstīja kreisās partijas, taču pret to stingri iestājās labējās un centriskās partijas, kā arī Šveices valdība un parlaments. Valdības pārstāvji argumentēja, ka tas valsts budžetā katru gadu prasīs papildus vairāk nekā četrus miljardus Šveices franku (4,16 miljardi eiro), kuru iegūšanai nāksies celt nodokļus. Tas varot arī apdraudēt sociālās drošības sistēmas finanšu stabilitāti.

Swissinfo.ch vēsta, ka 13. mēneša pensijas iniciatīvu atbalstīja 58,24% balsojušo un tā ieguva arī balsojušo vairākuma atbalstu 16 no 26 Šveices kantoniem. Sešos kantonos atbalsts pārsniedza 70%, bet valsts rietumos esošajā Jurā – 82%.

Šī bija pirmā reize, kad Švei - ces vēlētāji referendumā at - balstījuši priekšlikumu, kas liek izdarīt izmaiņas valsts so - ciālās drošības sistēmā, vēsta ziņu aģentūra ATS-Keystone.

Šī ir arī pirmā reize, kad sekmīgi iniciatīvu cauri valsts tiešās demokrātijas sistēmai izdevies izvirzīt arodbiedrībām.

Šveices Arodbiedrību federācijas vadītājs Pjērs Īvs Maijārs intervijā AFP šo nosaucis par vēsturisku brīdi. "Balsojums rāda, ka valdība, vairākums parlamentā un darba devēji ir pārāk ilgi ignorējuši pensiju problēmu. Esam laimīgi, ka mums ir tiešā demokrātija, kas atļauj mums to izlabot," teica P.Ī. Maijārs.

Savukārt labējās Liberālās partijas jauniešu nodaļas ierosinājumu nākamās desmitgades laikā pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu no 65 uz 66 gadiem, lai šādi nodrošinātu pensiju sistēmas tālāku finansēšanu, noraidīja 74,72% no pilsoņiem, kuri piedalījās referendumā. Un vairākums balsojušo to noraidīja visos Šveices kantonos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits