Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rumānijas prezidentam draud impīčmenta procedūra

Rumānijas valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) līderis Liviu Dragneja ceturtdien paziņojis, ka partija nākamnedēļ lems, vai sākt impīčmenta procedūru pret Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu.

Valdošā kreisā spārna koalīcija pārmet prezidentam konstitūcijas pārkāpšanu, pretēji tiesas spriedumam neatlaižot galveno pretkorupcijas prokurori.

"Manā skatījumā impīčmentam jābūt nopietnai opcijai," paziņoja Dragnja.

"Viņš izsmej konstitūciju. Viņam, šķiet, nav ērti ar šo valdošo vairākumu," piebilda sociāldemokrātu līderis.

Impīčments Rumānijā ir gara procedūra, kas prasa Konstitucionālās tiesas spriedumu un referenduma sarīkošanu 30 dienu laikā pēc parlamenta balsojumu, ar kuru šī procedūra sākta.

Rumānijas parlaments trešdien pieņēma pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas, kā apgalvo kritiķi, graus pretkorupcijas likumus un pasargās korumpētas amatpersonas.

Valdošā koalīcija, ko veido sociāldemokrātu un Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), atbalstīja likumprojektu parlamenta pārstāvju palātā, izmantojot ārkārtas procedūru. Parlamenta augšpalāta Senāts likumprojektu apstiprināja jau otrdien.

Likumprojekta stāšanos spēkā, atsakoties to parakstīt, var aizkavēt Johanniss, kurš jau nosodījis parlamenta balsojumu, nodēvējot to par "vairākuma diktatūras" izpausmi.

Prezidents un opozīcija uzskata, ka Dragnja vēlas ar šī likumprojekta palīdzību izvairīties no trīsarpus gadu cietumsoda izciešanas, kas viņam piespriests par korupciju.

Johanniss, kas pēc etniskās izcelsmes ir vācietis, uzvarēja prezidenta vēlēšanās 2014.gadā, solot cīnīties pret korupciju.

Pagājušajā mēnesī viņš paziņoja, ka nākamajās prezidenta vēlēšanās, kas paredzētas 2019.gadā, viņš kandidēs uz pārvēlēšanu amatā.

Kopš stāšanās amatā Johanniss nonācis domstarpībās ar PSD vairākos jautājumos.

Viņš nosodījis sociāldemokrātus par mēģinājumiem vājināt cīņu pret korupciju, jaukšanos tiesu sistēmā un sliktu budžeta politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits