Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sāpīga, bet pieņemama vienošanās

Panāktā vienošanās nav ideāla, bet ir pieņemama - tā svētdien intervijā raidorganizācijai ZDF par koalīcijas vienošanos izteicās Vācijas kanclere Angela Merkele, noraidot pret viņu vērsto kritiku no savas partijas biedriem par piekāpšanos sociāldemokrātiem (SPD) koalīcijas veidošanas pārrunās.

Finanšu ministrijas atdošanu SPD viņa raksturoja kā "sāpīgu", bet norādīja, ka būtu bezatbildīgi atļaut sarunām izgāzties amatu dalīšanas dēļ. "Mēs samaksājām augstu cenu par stabilu valdību," uzsvēra Merkele.

Kanclere arī noraidīja pārmetumus par autoritātes zaudēšanu konservatīvo aprindās, uzsverot, ka negatavojas atkāpties nedz no amata partijas vadībā, nedz atdot kancleres posteni, un apsolīja palikt amatos līdz nākamajām Bundestāga vēlēšanām 2021. gadā.

Konservatīvie un SPD pagājušajā trešdienā panāca vienošanos par jaunās valdības izveidi, pēc kā kanclere tika skarbi kritizēta par ietekmīgā finanšu ministra amata atdošanu. Vācijas medijos vēstīts, ka Finanšu ministrijas atdošana nozīmēs pārmaiņas Vācijas Eirozonas politikā.

No SPD rindām finanšu ministra krēslam tiek virzīts Olafs Šulcs. Viņš norādījis, ka "Vācija vairs nemācīs citas Eiropas valstis, kā tām rīkoties ar savām ekonomikām". Partiju vienošanās ietver 46 miljardu eiro atvēlēšanu sociālajai un ekonomiskajai attīstībai. 

Merkele intervijā arī norādīja, ka cer uz "jauniem vārdiem" no kristīgo demokrātu rindām, kas varētu tikt pie ministru portfeļiem. "Mums vajag parādīt, ka varam strādāt ar jaunu komandu," viņa uzsvēra. "Mums ir aizpildāmi seši ministru posteņi, vajag iedrošināt, ka ne tikai 60 gadus veci kandidāti tiek apsvērti kā iespējamie ministri, bet arī jauni cilvēki," viedokli pauda kanclere.

To CDU politiķu vārdi, kas tiks virzīti ministru amatiem, tiks paziņoti 26.februārī, kad partijas delegācija tiksies ar sociāldemokrātiem. 

Arī ar SPD partijai pēc vienošanās atdoto ārlietu ministra posteni skaidrības nav, jo SPD līderis Martins Šulcs paziņojis, ka no tā atsakās, savu lēmumu tieši nepaskaidrojot.

Merkele ir ieinteresēta "lielās koalīcijas" atjaunošanā, kas viņai ļautu nodrošināt ceturto termiņu kancleres amatā. Ja sociāldemokrāti noraidīs piedāvājumu par atgriešanos lielajā koalīcijā, Merkelei atliks uzņemties mazākuma valdības vadību vai izsludināt jaunas vēlēšanas.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (Vienotība) norādījis, ka lielās koalīcijas valdības atjaunošana ir visnesāpīgākais risinājums, kas gan ir tālu no ideāla. Eiroparlamentārietis vērsa uzmanību, ka par panākto vienošanos vēl gaidāms iekšējais balsojums SPD biedru rindās, un SPD iekšienē pastāv ļoti spēcīgs "strāvojums", kas vērsts pret šādas koalīcijas atbalstīšanu. Tomēr Pabriks prognozē, ka sociāldemokrātu partijas biedri galu galā nobalsos par iešanu "lielajā koalīcijā".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits