Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Spānija liks šķēršļus kataloņu neatkarības centieniem

Spānijas parlaments otrdien balsos, vai atļaut Katalonijas reģionam rīkot referendumu par neatkarību no Madrides. Kataloņi ir paziņojuši, ka tautas nobalsošana notiks 9. novembrī.

Jau pirms balsojuma Spānijas parlamentā ir skaidrs, ka kataloņu iecere tiks noraidīta, jo pret reģiona neatkarību iestājas gan valdošais konservatīvais spēks Tautas partija, gan opozīcijā esošie sociālisti. "Otrdienas balsojums nebūs nekas vairāk kā formalitāte. Nomācošs vairākums teiks "nē"," kataloņu politologs Hoseps Ramoneda sacīja aģentūrai AFP.

Spānijas vicepremjere Soraja Saensa de Santamarija brīdinājusi, ka Katalonija ārpus Spānijas sastāva vairs nebūs Eiropas Savienības locekle, bet premjerministrs Marjano Rahojs uzsver, ka atdalīšanās nesīs ekonomisko katastrofu gan Spānijai, gan Katalonijai.

Spānijas Konstitucionālā tiesa martā paziņoja, ka kataloņu vienpusējais lēmums sarīkot referendumu ir antikonstitucionāls. Katalonijas prezidents Arturs Mass, kurš neapmeklēs Spānijas parlamenta balsojumu, paziņojis, ka referendums par neatkarību notiks tik un tā. "Politiskais process turpināsies. Katru šķērsli, ko sastapsim ceļā pretī neatkarībai, mēs mēģināsim apiet," sacīja A. Mass.

Pagājušajā nedēļā tika publicēts ziņojums, kura autori apgalvo - ja Katalonija vienpusēji izlems atdalīties no Spānijas, Madridei būšot leģitīmas tiesības uz reģionu nosūtīt bruņotos spēkus, lai "aizstāvētu savu teritoriālo nedalāmību".

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet pirmdienas, 7.aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits