Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Spānija prasa skaidrot, vai pasludināta Katalonijas autonomija

Spānijas premjers Mariano Rahojs trešdien pieprasījis Katalonijas reģionālās valdības premjerministram Karlesam Pudždemonam paskaidrot, vai ir oficiāli pasludināta Katalonijas neatkarība, un pārmetis apjukuma radīšanu, vēsta BBC.

Pudždemons otrdien vakarā paziņoja, ka aptur Katalonijas neatkarības referenduma rezultātus, lai mazinātu nenoteiktību un veicinātu dialogu ar Spāniju, kā arī kopā ar separātiski noskaņotajiem deputātiem parakstījis neatkarības deklarāciju, ko Katalonijas puse skaidrojusi kā simbolisku rīcību bez juridiskām sekām.

Rahojs norādījis uz apjukumu pēc Pudždemona paziņojuma un pieļāva, ka tas darīts tīši. Taču, lai turpinātu sarunu procesu ar Kataloniju, jāzina, kādā statusā ir Katalonijas neatkarības jautājums. Viņš arī norādīja uz Spānijas konstitūcijas 155. pantu, kas ļauj Spānijai iejaukties un pārņemt daļu vai visas Katalonijas reģionālās pilnvaras.

"Šis aicinājums pirms tālākas rīcības, ko valdība var pieņemt saskaņā ar mūsu konstitūcijas 155. pantu, ir izteikts ar mērķi sniegt mūsu pilsoņiem skaidrību un drošību, ko prasa tik nozīmīgs jautājums," izteicās Rahojs.

"Ir steidzami nepieciešams izbeigt situāciju, kam pašlaik cauri iet Katalonija, lai atgrieztos drošībā un mierā cik ātri vien iespējams," viņš piebilda.

Kā liecina galīgie rezultāti, 1.oktobrī notikušajā referendumā piedalījās 43% Katalonijas vēlētāju un no viņiem 90% atbalstījuši reģiona atdalīšanos no pārējās Spānijas. Neatkarības pretinieki pamatā referendumu boikotēja, turklāt Spānijas centrālās valdības varasiestādes pirms referenduma un balsošanas dienā bija izvērsušas represijas pret referenduma rīkotājiem, cenšoties nepieļaut tā norisi.

Savukārt Spānijas konservatīvā valdība draudējusi, ka bloķēs neatkarības pasludināšanu.

Centrālās valdības rīcībā ir vairāki instrumenti, ko tā var izmantot. Cita starpā Madride var apturēt Katalonijas reģionālo autonomiju un izsludināt ārkārtas stāvokli.

 

Top komentāri

jautājums
j
Kāds rezultāts varētu būt Katalonijas un Spānijas sarunām? 2006.gadā tādas jau bija notikušas, puses bija vienojušas, ka Katalonija ir nācija un ka kataloņu valoda ir vienīgā valsts valoda Katalonijas teritorijā. Būtībā, Spānija sāka sastāvēt no divām nācijām - no kataloņu nācijas un no spāņu nācijas. Šāds sarunu rezultāts tika apstiprināts abos parlamentos un arī referendumā. Bet 2010.gadā visu šo rezultātu Spānijas tiesa ir atcēlusi. "Paņēma un uzmeta." Kāda tad ir vērtība sarunām ar Spāniju? Pat ja Spānija ierakstītu konstitūcijā to, kas bija apnākts 2006.gadā, lai to vairs nevarētu atcelt, tas vienalga būtu mazāk nekā neatkarība. Ko Spānija varētu piedāvāt tādu, kas Katalonijai nebūtu, ja tā kļūtu neatkarīga? Vienīgais, visu kataloņu vēsturiski apdzīvoto teritoriju iekļaušanu Katalonijas sastāvā. Tās ir Baleāru salas, Valensija un daļa no Aragonas. Ja tagad Katalonijas iedzīvotāju skaits ir 7,5 miljoni, tad pēc kataloņu zemju apvienošanas būtu 14 miljoni.
Virsraksts neatbilst tekstam, jo au
V
Neatkarības deklarācijas pasludināšana to arī nozīmē, ka Katalonija ir neatkarīga. Jautājums - vai tas ir nopietni liecina par Spānijas idiotismu. ASV neatkarības deklarācijas pasludināšana 4. jūlijā to arī nozīmēja, ka to nepārvalda citas varas - vienīgā atšķirība, ka to no citām varām atdalīja okeāns.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
TĀDS PATS FAŠISMS KĀ MASKAVĀ !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits