Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Stērdžena: Liegt Skotijai atkārtotu referendumu nebūtu taisnīgi

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena otrdien paziņoja, ka būtu "netaisnīgi", ja Lielbritānijas valdība bloķētu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanu.

Atklājot debates reģionālajā parlamentā par pilnvarojumu uzsākt atkārtota referenduma saskaņošanu ar Londonu, Stērdžena norādīja, ka Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja nedrīkstot stāties viņai ceļā.

Meja iepriekš paziņojusi, ka šobrīd "nav īstais laiks" vēl vienam Skotijas neatkarības referendumam, jo par Brexit nosacījumiem sarunas vēl tiki gaidāmas.

Sagaidāms, ka Skotijas parlaments trešdien paredzētajā balsojumā tomēr atbalstīs Stērdženas pieprasīto pilnvarojumu. Lai gan separātistiem - Stērdženas vadītajai Skotu Nacionālajai partijai (SNP) - parlamentā nav absolūtā vairākuma, viņai jau izdevies pārliecināt arī "zaļos" balsot par atkārtota referenduma rīkošanu.

Stērdžena plāno, ka atkārtotais neatkarības referendums varētu notikt jau pēc 18 mēnešiem, taču ne vēlāk kā 2019.gada pavasarī, tas ir, pirms vēl Lielbritānija būs izstājusies no ES.

"Mēs dosim iespēju cilvēkiem izdarīt patiesi apzinātu izvēli starp "smagā Breksita" triecienu un kļūšanu par neatkarīgu valsti, kas pati izšķirs savu kursu," uzsvēra Skotijas premjerministre.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gada septembrī, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Tajā pašā laikā pagājušā gada referendumā 62% skotu nobalsoja par palikšanu ES, kamēr kopumā 52% britu atbalstīja izstāšanos.

Tikmēr skotu konservatīvo līdere Ruta Deividsone piebalsoja Mejai, ka "referendums nevar notikt, kamēr ļaudis nezina, par ko viņi balso".

Stērdžena vēlas, lai parlaments jau noteiktu referenduma datumu, formulētu tajā uzdodamo jautājumu un definētu arī balsstiesīgo loku.

Tomēr viņai vēl nāksies pārliecināt visai skeptiski noskaņotos vēlētājus.

Nesenās aptaujas liecina, ka skotu noskaņojums kopš 2014.gada faktiski nav mainījies, un saskaņā ar piektdien publicētajiem aptaujas rezultātiem neatkarību šobrīd atbalsta 44% vēlētāju.

Taču Stretklaidas Universitātes politikas zinātnes profesors Džons Kērtiss uzskata, ka Mejas nepiekāpība varētu Stērdženai nākt par labu.

""Jā" nometnei vēl ievērojami jānostiprina savas pozīcijas. Patiesībā vairāk laika savu argumentu izklāstīšanai, iespējams, ir tieši tas, ko Stērdžena vēlas," norāda Kērtiss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits