Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars
Polijas valdību un Trampu vienojot tas, ka abiem uzbrūkot "liberāļi, postkomunisti, kreisie un genderisti"

Trampam Varšavā izritina sarkano paklāju

ASV prezidents Donalds Tramps pirms šonedēļ gaidāmās G20 valstu vadītāju sanāksmes Vācijā ceturtdien Polijas galvaspilsētā Varšavā tiksies ar Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu līderiem un uzstāsies ar runu. Poļi cer, ka Baltā nama saimnieks paudīs skaidru apņemšanos aizstāvēt sabiedrotos iespējama militāra uzbrukuma gadījumā. Savukārt nepopulārais Baltā nama saimnieks sagaida siltu uzņemšanu valstī, kur pie varas ir viņa politiskie domubiedri.

Šī būs janvārī darbu uzsākušā prezidenta Trampa otrā vizīte Eiropā, ar ko viņam ir izveidojušās vēsas attiecības. 
ASV prezidents regulāri ir pārmetis eiropiešiem nevēlēšanos pašiem rūpēties par savu drošību un nodēvējis NATO par "novecojušu" organizāciju, kā arī slavējis Lielbritānijas "gudro" lēmumu izstāties no Eiropas Savienības (ES), bet pašu ES raksturojis kā Vācijas «transportlīdzekli». Eiropas līderu neizpratni izpelnījās arī Trampa lēmums izstāties no Parīzes klimata vienošanās, kas paredz samazināt globālo sasilšanu izraisošo izmešu daudzumu.

Tikai piecus mēnešus amatā pabijušā Trampa vizīte Varšavā, nevis Berlīnē, Parīzē vai Londonā, vēlreiz apliecina Savienoto Valstu prezidenta un Eiropas vadošo valstu līderu dziļās domstarpības daudzos nozīmīgos jautājumos. 
Portāls Politico raksta, ka Trampam Varšavā vajadzētu justies kā mājās. "Polijas līderi, tāpat kā viņš, asi iestājas pret imigrāciju, apšauba klimata pārmaiņas un negrasās atteikties no ogļu izmantošanas enerģijas ražošanā. Viņam arī patīk Polijas atsalums pret Eiropas Savienību un citām pārnacionālām organizācijām," norāda Politico biroja Varšavā vadītājs Mihals Broniatovskis. 

Polijā kopš 2015. gada pie varas esošā nacionālkonservatīvā partija Likums un taisnīgums, ko vada bijušais premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis, apsūdzēta centienos ierobežot demokrātiju un cilvēktiesības. Varšava ir kategoriski atteikusies pildīt ES pirms diviem gadiem pieņemto lēmumu, pārvietot migrantus un patvēruma meklētājus no migrācijas krīzes vissmagāk skartajām valstīm Grieķijas un Itālijas uz pārējām bloka dalībvalstīm.
Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macierevičs Trampa vizīti nodēvējis par vēsturisku un cildinājis ASV prezidentu kā "cilvēku, kurš izmaina pasaules politisko kārtību". Viņaprāt, Polijas valdību un Trampu vienojot tas, ka abiem uzbrūkot "liberāļi, postkomunisti, kreisie un genderisti". Polijas faktiskais līderis Kačiņskis ir pārliecināts, ka citas Eiropas valstis apskauž Poliju par to, ka tā varēs uzņemt Trampu.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 6.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

jautājums
j
"apsūdzēta centienos ierobežot demokrātiju un cilvēktiesības". Neviena Eiropas tauta negrib uzņemt imigrantus. Ja valdība rīkojas pretēji savas tautas gribai un uzņem imigrantus, tad demokrātija, lūk, netiek ierobežota, bet ja valdība atbilstoši savas tautas gribai atsakās no imigrantu uzņemšanas, tad tā ierobežo demokrātiju. Orvels 2017. Un nosauciet man tā cilvēka vārdu, kura cilvēktiesības ir ierobežotas Polijā. Vai tik tas nebūs Tusks?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits