Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trešais Brexit balsojums notiks

Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas spīkers Džons Berkovs ceturtdien piekritis valdības iecerētā trešā balsojuma sarīkošanai par premjerministres Terēzas Mejas panākto Brexit vienošanos.

"Lēmumprojekts ir jauns, būtiski atšķirīgs," uzrunājot deputātus atzina Berkovs.

Kā ziņots, valdība iecerējusi balsojumu sarīkot jau piektdien.

Balsojums notiks par tiesiski saistošo vienošanos, ko Meja panākusi ar Briseli, bet ne par pavadošo politisko deklarāciju par nākotnes attiecībām.

Iepriekš Berkovs bija norādījis, ka valdība nevar pieprasīt trešo balsojumu par parlamenta jau divkārt noraidīto vienošanos, ja tajā netiek izdarīti būtiski grozījumi.

Piektdiena, 29.marts, ir datums, kad sākotnēji bija paredzēta Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Jau vēstīts, ka Meja, trešdien tiekoties ar Konservatīvās partijas deputātiem, solīja atkāpties no amata tiklīdz tiks apstiprināta Brexit vienošanās.

ES līderi pagājušajā nedēļā samitā piekrita Brexit pagarinājumam, tam nosakot divus termiņus.

Viens no termiņiem ir 22.maijs - šajā datumā Lielbritānija no ES varētu izstāties gadījumā, ja šonedēļ Lielbritānijas parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos.

Savukārt gadījumā, ja parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai 12.aprīlī nāksies izstāties bez vienošanās vai lūgt vēl vienu Brexit pagarinājumu.

Brexit atlikšana uz ilgāku laiku nozīmētu, ka Lielbritānijai jāpiedalās maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāja Andrea Līdsoma sacīja, ka balsošana piektdien par Brexit vienošanos būs saskaņā ar ES samita lēmumiem, kas ļauj atlikt Brexit līdz 22.maijam.

"Es aicinu visus deputātus atbalstīt un nodrošināt, ka mēs izstājamies no ES 22.maijā, dodot cilvēkiem un uzņēmumiem noteiktību, kas tiem nepieciešama," aicināja Līdsoma.

Viņa norādīja, ka piedāvājums par izstāšanos 22.maijā ir spēkā, ja vienošanās tiek apstiprināta piektdien līdz plkst.23 (sestdien plkst.1 pēc Latvijas laika).

Taču šis balsojums neļaus parlamentam ratificēt Brexit vienošanos, jo tas atļauts tikai pēc nobalsošanas par vienošanos un politisko deklarāciju, kas pavada vienošanos. Tas nozīmē, ka parlamentā būs nepieciešami vēl citi balsojumi.

Lielbritānijas parlamenta deputāti pirmdien nobalsoja par kontroles pārņemšanu pār Brexit turpmākās stratēģijas noteikšanu, lai gan likumdevēju starpā joprojām valda šķietami nepārvaramas domstarpības par to, kā būtu īstenojama izstāšanās no Eiropas Savienības, par ko 2016.gada referendumā nobalsoja 52% britu.

Trešdien parlaments balsoja par alternatīvām Mejas panāktajam Brexit līgumam, bet visi astoņi priekšlikumi tika noraidīti.

papildināta visa ziņa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits