Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ukrainas bēgļu skaits pārsniedzis 2,3 miljonus

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainu pametuši jau vairāk nekā 2,3 miljoni cilvēku, liecina ANO ceturtdien publiskotie dati.

ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR mājaslapā publiskotie dati liecina, ka Ukrainu pametuši 2 316 002 cilvēki, kas ir par 160 731 vairāk nekā iepriekšējā apkopojumā, kas tika publicēts trešdien.

"UNHCR nepieciešami aptuveni 500 miljoni ASV dolāru ārkārtas palīdzībai Ukrainā un tās kaimiņvalstīs," šodien tviterī paziņoja ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi.

"Līdz šim mēs esam saņēmuši vairāk nekā 300 miljonus dolāru, no kuriem gandrīz 200 miljonus no privātpersonām, uzņēmumiem un fondiem," atklāja Grandi.

"Tā ir bezprecedenta situācija: neparastas solidaritātes zīme," viņš piebilda.

Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM) trešdien ziņoja, ka Ukrainas bēgļu vidū ir 109 000 trešo valstu pilsoņi, arī cilvēki no Ekvadoras, Ganas, Libānas un Tunisijas.

ANO sagaida, ka bēgļu skaits turpinās strauji pieaugt, Krievijas karaspēkam virzoties dziļāk Ukrainā, sevišķi tuvojoties Kijevai.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainas valdības kontrolētajā teritorijā dzīvoja vairāk nekā 37 miljoni cilvēku.

Nezināms skaits cilvēku karadarbības dēļ bijuši spiesti pārvietoties arī Ukrainas teritorijā.

60% bēgļu devušies uz Poliju, kur pašreiz atrodas 1 412 503 bēgļi, liecina UNHCR dati. Polijas valdība ir izveidojusi bēgļu uzņemšanas centrus un labdarības organizācijas mobilizējušās, lai sniegtu atbalstu bēgļiem. Aktīvu atbalstu sniedz arī 1,5 miljoni ukraiņu, kas jau pirms kara dzīvoja Polijā.

Polijas Robežsardze šodien ziņoja, ka kopš iebrukuma sākuma bēgļu plūsmai pretējā virzienā robežu šķērsoju 140 000 cilvēku. Viņi pārsvarā pieder pie trīs kategorijām. Tie ir Polijā strādājošie ukraiņi, kuri atgriežas savā valstī, lai pievienotos armijai un cīnītos pret iebrucēju. Viesstrādnieki, kas dodas rūpēties par Ukrainā palikušajiem radiniekiem, un nesen Polijā ieradušies bēgļi, kas atgriežas savā valstī ģimenes apsvērumu dēļ.

Aptuveni 258 844 bēgļi Ukrainas kaimiņvalstīs jau devušies tālāk uz citām Eiropas valstīm, liecina UNHCR dati.

Ungārijā pašreiz atrodas 214 160 bēgļi, kas ir aptuveni 9% no kopējā bēgļu skaita. Ungārijai ir pieci robežas šķērsošanas punkti ar Ukrainu un vairākas pierobežas pilsētas pārvērtušas valdības ēkas palīdzības centros bēgļiem.

Ukrainas robežu ar Slovākiju šķērsojuši aptuveni 165 199 bēgļi.

Tikmēr Ukrainas robežu ar Krieviju šķērsojuši 97 098 cilvēki, un vēl 96 000 šķērsoja Donbasa robežu ar Krieviju piecās dienās pirms kara.

Rumānijā pašreiz atrodas 84 671 bēglis no Ukrainas, bet Moldovā 82 762 bēgļi, liecina līdz svētdienai apkopotie dati. Tiek uzskatīts, ka vēl daudzi tūkstoši cilvēku ir šķērsojuši Moldovu, dodoties tālāk uz citām valstīm.

Līdz svētdienas vakaram Moldova bija uzņēmusi 259 000 bēgļu no Ukrainas, tai skaitā 230 000 ukraiņu.

"Vairāk nekā 147 000 ukraiņu devušies tālāk uz Rumāniju," ziņoja UNHCR.

Saskaņā ar UNCHR datiem Baltkrievijā ieradušies 765 bēgļi no Ukrainas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits