Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ukrainas virsrabīns Putinu sauc par diktatoru un pateicas Latvijai par atbalstu

Ukrainas galvenais rabīns Jakovs Blaihs (Yaakov D. Bleich) nosūtījis vēstuli Latvijas tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Jurim Rancānam (JKP), kurā pateicas par Latvijas atbalstu Ukrainai.

Tāpat vēstulē rabīns Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu dēvē par diktatoru, kā arī pauž bažas par miljardiera Pjotra Avenu iespējamo Latvijas pilsonības zaudēšanu.

"Kā Kijevas un Ukrainas ebreju kopienas vadītājs es vēlos pateikties par jūsu valsts – jūsu tautas, valdības un jo īpaši parlamenta – atbalstu Ukrainai. Trūkst vārdu, lai aprakstītu, cik pateicīgi mēs esam gan par jūsu vārdiem, gan par darbiem. Papildus pajumtes nodrošināšanai tūkstošiem bēgļu, Latvija ir uzņēmusies vadošu lomu ES un NATO motivēšanā uz jēgpilnāku rīcību," vēstulē pauž rabīns. Viņš uzsver latviešu piedāvāto apjomīgo palīdzību. "Mēs pazemīgi pieņemam visu atbalstu, kas var mazināt mūsu tautas ciešanas, un esmu pateicīgs un pateicīgs jums visiem un katram no jums personīgi," vēstulē turpina rabīns.

Blaihs arī uzsver miljardieru Mihaila Fridmana un Pjotra Avenu atbalstu Ukrainai, tādējādi uzņemoties personisku risku nostājoties pret Vladimiru Putinu. "Es rakstīšu šo vēstuli pēc mūsu ikdienas lūgšanas par mieru un taisnīgumu, un mans vēstījums būs tiešs. Pjotrs Avens un viņa biznesa partneris Mihails Frīdmens jau daudzus gadus ir bijuši nozīmīgi humanitāro projektu atbalstītāji Ukrainā.. Viņi bija vieni no pirmajiem, kas kara pirmajās stundās reaģēja ar visdāsnāko ieguldījumu desmitiem miljonu eiro apmērā Ukrainas ebreju kopienas atbalstam.. Abu uzņēmēju nostāja un lēmums piešķirt vēl 150 miljonus eiro privātos līdzekļos palīdzības pasākumiem ukraiņiem ir skaidrs vērtību un lojalitātes apliecinājums," teikts vēstulē.

Rabīns arī pauž bažas par to, ka abi uzņēmēji tiek uzskatīti par "diktatora Putina" sabiedrotajiem, kas var būt par iemeslu Avena pilsonības zaudēšanai. "Tā kā esmu personīgi pazīstams ar Avena un Fridmana kungiem un cieši sadarbojies ar viņiem, es vēlos paust mūsu sašutumu un stingri iebilst šādai nostājai. Mēs esam mācīti vērtēt cilvēkus pēc viņu darbiem, nevis priekšstatiem un asociācijām. Mums ir jābalstās uz saviem lēmumiem uz faktiem, nevis uz īslaicīgiem populistiskiem noskaņojumiem," pauž rabīns.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā nedēļā apstiprināja Pilsonības likuma grozījumus, kas jau kopš pirmsākumiem politikas kuluāros tiek dēvēti par "Avena grozījumiem".

Savukārt rabīns Blaihs kara sākumā vēstīja par savu telefonsarunu ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš aicinājis visas pasaules ebrejus lūgties par Ukrainu un tās cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits