Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vācija ceļ kiberdrošības sienu pirms vēlēšanām

Pēc pēdējos gados notikušajiem kiberuzbrukumiem Bundestāga, politisko partiju un valdības datortīkliem, kā arī ņemot vērā ASV un Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņā piedzīvoto Krievijas hakeru iejaukšanos, Vācija aktīvi metusies kiberdrošības uzlabošanā. Īpaši nozīmīgi soļi sperti pēdējo mēnešu laikā, lai samazinātu kiberuzbrukumu apdraudējumu 24. septembra parlamenta vēlēšanās.

Tajās izšķirsies, vai amatu uz ceturto termiņu saglabās Krievijas prezidenta Vladimira Putina politikas kritizētāja Angela Merkele. Lai gan viņas vadītie kristīgie demokrāti ir pārliecinošā vadībā pār sociāldemokrātiem, pastāv bažas, ka Kremlis vēlētos pastiprināt galēji labējo populistu Alternatīva Vācijai (AfD) izredzes, noskaņojot pret Merkeli ap 2,5 miljonus Vācijas vēlētāju, kuriem dzimtā valoda ir krievu. Jau līdzšinējās AfD aktivitātēs dažādos mītiņos un gājienos daudzi protestētāji demonstrēja Krievijas karogus.

Vācijas kiberdrošības aģentūras – Federālā informācijas drošības biroja (BSI) – vadītājs Arne Šēnboms pagājušajā mēnesī apsūdzēja Maskavu liela apjoma politisko datu ievākšanā, izmantojot kiberuzbrukumus, vēsta Reuters

Vācijas iekšējās drošības aģentūras – Federālā konstitūcijas aizsardzības biroja – vadītājs Hanss Georgs Māsens uzsvēris, ka pieaug pierādījumu skaits, kas liecina, ka Krievija cenšas ietekmēt vēlēšanas. "Mēs prognozējam, ka kiberuzbrukumu skaits strauji pieaugs pirms vēlēšanām," viņa teikto citē ziņu aģentūra Bloomberg.

Martā un aprīlī hakeri mēģināja ielauzties ar Vācijas divām lielajām politiskajām partijām cieši saistīto domnīcu datoros. Pirms gada no servera Latvijā notika pikšķerēšanas uzbrukums Vācijas parlamenta deputātu datoriem, vairāki eksperti tajā vainoja ar Krievijas izlūkdienestiem saistīto hakeru grupējumu Pawn Storm.

Vācijas valdība gan intensīvi cenšas būvēt kiberdrošības sienu, lai jebkādi ārvalstu lēmumi par iejaukšanos Bundestāga vēlēšanās tiktu maksimāli neitralizēti. 

No valsts budžeta piešķirti papildu līdzekļi BSI darbībai. Biroja darbinieku skaits šogad tiek palielināts par 180 cilvēkiem. Ir paplašināta kiberaizsardzības centra darbība un palielināta sadarbība informācijas apmaiņā ar privātfirmām. Valdība pat apspriež iespējamus likumu grozījumus, kas ļautu nozīmīga kiberuzbrukuma gadījumā dot prettriecienu, iznīcinot ienaidnieka serverus.

Bloomberg raksta, ka Vācijas Izglītības ministrija atbalsta jaunu kiberdrošības mācību iestādi, kurā politiķiem un ar IT saistītām amatpersonām māca, kā konstatēt hakeru ielaušanos un kā reaģēt uz to.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 26. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

M
M
Pareizi. Kasperska licence jāatjauno. ;)
hihī
h
Nabadziņi! Visi dreb pašizgudrotā rēga priekšā! DDD
Kārklu vācietis
K
Vācija ceļ sienu!Kāpēc?Lai zagļi nelien pāri.No kuras puses?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits