Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vācijas tiesa atcēlusi spriedumu par bīskapa-holokausta noliedzēja notiesāšanu

Procesuālu problēmu dēļ Vācijas tiesa trešdien atcēlusi spriedumu, ar kuru katoļu bīskaps Ričards Viljamsons tika notiesāts par rasu naida kurināšanu un holokausta noliegšanu, vienlaikus paziņojot, ka prokuratūra var atkārtoti saukt viņu tiesas priekšā par šo nodarījumu.

Jau ziņots, ka pērnā gada jūlijā Vācijas apelāciju tiesa lēma, ka Viljamsona notiesāšana bijusi pamatota, taču samazināja viņam piespriesto sodanaudu līdz 6500 eiro (4568 latiem). Savukārt Nirnbergas tiesa trešdien nolēma, ka lietā pastāv "nelabojamas procedūras problēmas", tādēļ spriedums anulējams.

"Prokuroram tagad ir iespēja [atkārtoti] izvirzīt apsūdzības, pamatojoties uz šiem pašiem lietas faktiem," teikts tiesas paziņojumā. Prokuratūras pārstāvis aģentūrai AFP atklāja, ka gatavojas izvirzīt apsūdzības "cik ātri vien iespējams", piebilstot, ka tas varētu notikt tuvāko piecu nedēļu laikā.

2008.gadā intervijā zviedru televīzijas kanālam Vācijā Viljamsons paziņoja, ka nacistu koncentrācijas nometnēs gājuši bojā 200 līdz 300 tūkstoši ebreju, nevis vairāki miljoni, kā tiek uzskatīts, un apšaubīja gāzes kameru pastāvēšanu.

Vācijā un Austrijā holokausta noliegšana un tā pamatfaktu apšaubīšana tiek uzskatīta par krimināli sodāmu nodarījumu. Savai aizstāvībai bīskaps apgalvoja, ka zviedru žurnālists ir viņu maldinājis, sakot, ka intervija tiks pārraidīta tikai Zviedrijā, kur par šādu viedokli nekāds sods nedraud.

Nirnbergas tiesa trešdien uzsvēra, ka tās lēmums nenozīmē, ka 71 gadu vecā bīskapa rīcība nav bijusi pretlikumīga, bet procedūras trūkumi likuši tiesai anulēt šo lietu.

Viljamsons ir piederīgs ultrakonservatīvajam katoļu grupējumam "Svētā Pija X biedrība" (SSPX), kas plašāku sabiedrības uzmanību iemantoja 2009.gadā, kad pāvests Benedikts XVI nolēma uzņemt atpakaļ baznīcā četrus savulaik ekskomunicētos ultrakonservatīvos bīskapus. Viens no šiem bīskapiem bija tieši Viljamsons.

Tiesa, vēlāk pāvests paziņoja, ka nebūtu pieņēmis šādu lēmumu, ja zinātu Viljamsona uzskatus holokausta jautājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits