Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Valensa atkal noliedz jebkādu sadarbību ar ar komunistu slepenpoliciju

Bijušais Polijas prezidents un kādreizējais arodapvienības Solidaritāte līderis Lehs Valensa otrdien atkal kategoriski noliedza, ka viņš pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados būtu sadarbojies ar toreizējā komunistiskā marionešu režīma slepenpoliciju.

Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN), kura pilnvarās ir izmeklēt nacistu un komunistu pastrādātos noziegumus, pagājušajā nedēļā publiskoja grafoloģijas ekspertīzes slēdzienu, kurā atzīts, ka dokumenti, kurus pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados parakstījis informators ar segvārdu Boleks, rakstīti Valensas rokrakstā.

"Zvēru, ka nekad neesmu zvērējis tiem pretējā pusē," žurnālistiem Gdaņskā paziņoja Valensa. "Varu jums uzrādīt simtiem rokrakstu ekspertu, kam ir cits viedoklis."

Valensu jau gadiem vajājušas apsūdzības, ka viņš savulaik esot sadarbojies ar bēdīgi slaveno komunistiskā režīma Drošības dienestu (SB), taču 2000.gadā īpašā lustrācijas tiesa atzina, ka šādām aizdomām nav pamata.

Tomēr Krakovas Tiesu ekspertīzes institūts atzinis, ka starp dokumentiem, kas pēc komunistiskā režīma bijušā iekšlietu ministra ģenerāļa Čelsava Kiščaka nāves 2015.gadā tika atrasti viņa mājā, esošā SB slepenā aģenta Boleka personīgā un darba lieta satur ar Valensas roku rakstītus materiālus.

Starp dokumentiem ir arī Boleka (Valensas) apņemšanās sadarboties ar SB un kvītis par naudas saņemšanu.

Dokumenti, kas datēti laikā no 1971. līdz 1974.gadam, liecina, ka Valensa iesniedzis 41 ziņojumu, kuros ziņojis par aptuveni 40 Gdaņskas kuģubūves rūpnīcas strādniekiem, un par to saņēmis 11 700 zlotu.

Eksperti šos materiālus salīdzināja ar citiem dokumentiem, tostarp ar iesniegumiem, kurus Valensa aizpildījis pieprasot pasi, identifikācijas karti un autovadītāja apliecību, jo pats Valensa savus rokraksta paraugus ekspertīzei atteicās iesniegt.

2008.gadā vienā no IPN publicētajām grāmatām tika jau apgalvots, ka Valensa 1970.gadā ticis reģistrēts kā SB aģents, taču 1976.gadā slepenpolicija no viņa atteikusies, to pamatojot ar viņa "nevēlēšanos sadarboties".

Kad aizdomas atkal pieņēmās spēkā pēc jaunu dokumentu atrašanas Kiščaka mājā, Valensa pagājušā gada februārī atzina, ka savulaik esot "pieļāvis kļūdu", taču noliedza, ka jebkad būtu bijis apmaksāts slepenais aģents, kas sadarbojies ar komunistiskā režīma slepenajiem dienestiem.

Pēc ekspertīzes slēdziena publiskošanas IPN prezidents Jaroslavs Šareks paziņoja, ka vairs neesot šaubu par Valensas sadarbību ar komunistu slepenajiem dienestiem.

"Tomēr no šodienas var uzdot jaunu jautājumu (..) - kādā mērā fakts, ka Lehs Valensa septiņdesmito gadu sākumā sāka sadarboties [ar komunistisko režīmu], ietekmēja viņa turpmākos lēmumus "Solidaritātes" pirmajos 16 mēnešos, vēlākajos astoņdesmitajos gados, kā arī pēc 1989.gada," kad komunistiskais marionešu režīms bija jau kritis, atzina Šareks. "Tas ir atklāts jautājums."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits