Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Varšava: Polijas demokrātijas situācija "nav tik slikta, kā izskatās no attāluma"

Demokrātijas situācija Polijā ir labāka, nekā tas izskatās no ārpuses, pirmdien sacīja ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis, vienlaikus uzaicinot pret Varšavas konservatīvo valdību kritiski noskaņotos Vācijas politiķus pašiem apmeklēt Poliju un gūt nepastarpinātu priekšstatu par situāciju uz vietas.

"Labākais atrisinājums būtu, ja Vācijas politiķi apmeklētu Poliju un paši pārliecinātos, ka demokrātija [šeit] nav tik slikta, kā tas izskatās no attāluma," sacīja ministrs, pēc tam kad, reaģējot uz dažu Vācijas politiķu "antipoliskajiem" izteikumiem, bija izsaucis Vācijas vēstnieku Rolfu Nikelu.

Diskusijas starp abu kaimiņvalstu vadošajiem diplomātiem izraisīja vācu sociāldemokrāta Eiropas Parlamenta prezidenta Martina Šulca svētdien Vācijas laikrakstam Frankfurter Allgemeine Zeitung paustie spriedumi, ka Varšavas valdība īsteno "Putina stila politiku".

Diplomātiskās attiecības saasinājās pagājušajā nedēļā, kad Vācijas pārstāvis Eiropas Komisijā (EK) Ginters Etingers paziņoja, ka neseno Varšavas valdības soļu dēļ var tikt iedarbināts Eiropas Savienības (ES) mehānisms, kas tiek lietots pret tām dalībvalstīm, kuras grauj likuma varu.

Polija labu laiku pauž neapmierinātību ar Vācijas dominējošo lomu ES politikā, bet Polijas labējā spārna politiķi tagad apsūdz Berlīni, ka tā iejaucas Polijas iekšējās lietās.

"Nedz spiediens, nedz vārdi, it īpaši jau ne tie, kas nāk no Vācijas politiķu mutēm, neaizbiedēs mūs no šī ceļa," svētdien atbalstītājiem sacīja Polijā valdošās Likuma un taisnīguma partijas (PiS) priekšsēdētājs Jaroslavs Kačiņskis. "Mēs salabosim Poliju. Mēs īstenosim šo [reformu] programmu."

Kopš PiS oktobrī guva uzvaru parlamenta vēlēšanās, tā centusies nostiprināt valdības kontroli valsts medijos, konstitucionālajā tiesā un civildienestā.

Kā pirmdien, izsakoties par augstāko diplomātu sarunām, kas bijušas "ļoti konstruktīvas", ar preses sekretāra starpniecību paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, "Vācija un Polija ir kaimiņi, partneri un draugi - lielākā mērā nekā jebkurā brīdī mūsu vēsturē."

Kā ziņots, Polijas jaunā valdība arī paziņojusi, ka Parīzes teroraktu dēļ ir jāpārskata ES vienošanās par bēgļu uzņemšanas kvotām un iepriekšējās valdības lēmums par vairāku tūkstošu bēgļu ģimeņu uzņemšanu bijusi kļūda, tā izraisot neapmierinātību Vācijā, kur pērn ieradušies 1,1 miljons nelegālo imigrantu, galvenokārt no Sīrijas.

Decembrī Polijas premjerministre Beāta Šidlo pieprasīja Šulca atvainošanos par viņa izteikumiem, ka Polijas jaunās valdības darbībai piemīt "valsts apvērsuma raksturs".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits