Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra
Tā dēvētās "cietās robežas" ar Īriju nebūs, uzsvēra Meja

Vienojas par Brexit nosacījumiem

Lielbritānija un Eiropas Savienība beidzot panākušas vienošanos par Brexit nosacījumiem, piektdienas rītā paziņoja Eiropas Komisija (EK). Uzreiz pēc paziņojuma par to, ka sarunās "panākts pietiekams progress", Briselē Lielbritānijas premjere Terēza Meja un EK prezidents Žans Klods Junkers sarīkoja preses konferenci.

Terēza Meja paziņoja, ka tā dēvētās "cietās robežas" ar Īriju nebūs, un Eiropas Savienības (ES) pilsoņi Lielbritānijā "varēs turpināt dzīvot tāpat, kā to darījuši līdz šim".

Savukārt Junkers paziņoja, ka "šodien panāktais rezultāts, protams, ir kompromiss," norādot - sarunas bijušas visai smagas gan ES, gan Lielbritānijas pusei. Arī Meja pievienojās, ka vienošanās gaitā piekāpties nācās abām pusēm.

Junkers atzina, ka ar panākto kompromisu ir apmierināts. Pēc tā panākšanas EK rosina ES dalībvalstis pāriet uz Brexit sarunu otro fāzi, lai spriestu par ES un Lielbritānijas savstarpējās tirdzniecības nosacījumiem un izstāšanās maksu. Jaunnedēļ samitā Briselē šāda lietu kārtība būs jāpieņem ES dalībvalstu līderiem.

Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks izteicies, ka nākamais sarunu posms būs vēl sarežģītāks, kam nav daudz laika, jo saskaņā ar iepriekš lemto 2019. gada martā Lielbritānija izstāsies no ES.

"Mēs visi zinām, ka šķiršanās ir smaga, taču jaunu attiecību veidošana pēc šķiršanās ir vēl smagāka," teica Tusks.

Brexit sarunu nākamās sadaļas tēzes paredz, ka pēc Brexit sekos divus gads ilgs pārejas laiks, kurā Lielbritānija turpinās darboties ES muitas ūnijā un, zaudējot balsstiesības, arī ES kopējā tirgū. Tāpat ES uzstās, ka šajā pārejas periodā Lielbritānijai būs jāturpina pildīt savas finansiālās saistības pret ES, vēsta Reuters.

Šīs nedēļas sākumā Mejas un Junkera sarunās nebija izdevies panākt vienošanos, jo iebildumus izteica Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partijas (DUP) līdere Arlīna Fostere. Pašlaik, komentējot panākto kompromisa vienošanos, viņa izteica atzinību, ka novērsta sarkanā līnija zem Īrijas jūras.

Jāatgādina, ka sākotnējais līguma teksts paredzēja, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES jāgarantē "regulācijas alianse" starp Ziemeļīriju un Īriju, ko pieprasījis Īrijas premjers Leo Varadkars, lai nepieļautu stingrās robežas atjaunošanu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Savukārt Ziemeļīrijas partija DUP, no kuras balsīm atkarīgs Mejas valdības parlamentārais vairākums, norādīja, ka tas liegtu Ziemeļīrijai aiziet no ES uz tādiem pašiem noteikumiem kā pārējai Apvienotajai Karalistei un ka Ziemeļīrija būtu spiesta faktiski palikt ES muitas ūnijā un kopējā tirgū. Tomēr DAP vadītāja Fostere aizvien vēlas tikt skaidrībā ar vairākiem jautājumiem un vēl nesola savas partijas pilnīgi atbalstošu balsojumu parlamentā par līgumu, jo Meja piektdienas rītā aizdevās uz Briseli.

Savukārt Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovenijs Mejas prezentēto līgumu nodēvējis par "ļoti labu iznākumu visiem Īrijas salā", jo netiks ieviesta stingrā robeža ar Ziemeļīriju. Līdz ar to Dublina atbalsta Brexit sarunu turpināšanu nākamajā fāzē.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

jautājums
j
Un ko par to saka angļi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits