Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vīnē sākušās ANO organizētās Sīrijas miera sarunas

Vīnē ceturtdien sākušās ANO organizētās Sīrijas miera sarunas, kurās piedalās prezidenta Bašāra el Asada valdības un Sīrijas opozīcijas pārstāvji.

Plānots, ka sarunas ilgs divas dienas, un neilgi pēc tām Maskava Sočos organizē Sīrijas miera konferenci, kuru atbalsta Krievija, Irāna un Turcija.

Iepriekšējās ANO sarunu kārtas noslēgušās bez vērā ņemama progresa.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Sīrijas valdības spēki pēdējā laikā pastiprinājuši uzbrukumus diviem pēdējiem nemiernieku bastioniem - Idlibai un Austrumgutai. Arī Turcija nosūtījusi savus karavīrus uz Sīrijas ziemeļiem, lai tur cīnītos pret kurdu kaujiniekiem.

Ņemot vērā gūtos panākumus pilsoņkarā, Asads neizrāda lielu vēlmi vienoties ar saviem ienaidniekiem, nemaz nerunājot par atkāpšanos, ko pieprasījuši nemiernieku grupējumi. Tādēļ pastāv maz cerību, ka ANO sarunās izdosies panākt ko nozīmīgu.

Tomēr ANO īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Stafans de Mistura ir optimistiski noskaņots, uzsverot, ka šis ir "ļoti, ļoti kritisks" brīdis.

Sīrijas opozīcijas pārstāvji nākamo divu dienu laikā pieņems lēmumu, vai apmeklēt Krievija organizēto pasākumu Sočos.

Opozīcijas delegācijas vadītājs Nasrs al Hariri norādīja, ka sarunas būs pārbaudījums visām pusēm un parādīs, cik tās ir apņēmības pilnas tiekties pēc konflikta politiska risinājuma.

Iepriekšējās ANO sarunu kārtās apspriesti tādi jautājumi kā jaunas vēlēšanas Sīrijā, reformas valsts pārvaldē, jauna konstitūcija un cīņa pret terorismu.

Tomēr Misturam nav izdevies panākt, ka Asada un opozīcijas delegācijas tiekas aci pret aci, un opozīcijas grupējumu pārstāvji tikai decembrī apvienojās vienā delegācijā.

Arī šoreiz, līdzīgi kā iepriekšējās kārtās, Sīrijas valdības un opozīcijas delegācijas atsevišķi tiekas ar Misturu un savā starpā nekomunicē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits