Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenskis: Šobrīd Ukrainas uzvara būtu krievu atsviešana uz 24.februāra robežām

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka šobrīd par Ukrainas uzvaru būtu atzīstama to teritoriju nosargāšana, ko Kijiva kontrolēja līdz 24.februārim, bet vislielākā uzvara būtu Ukrainas suverenitātes un teritoriālās nedalāmības nodrošināšana.

"Pirmkārt, nezaudēt savu suverenitāti. Otrkārt, es ļoti vēlos, lai mēs nezaudētu simtiem tūkstošu cilvēku. Treškārt, nevar būt ne runas par to, ka mēs dosim iespēju Krimu saukt par kāda cita teritoriju, tā ir tikai Ukrainas teritorija. Var būt jautājums par tā atlikšanu, tas var būt tāds kompromisa risinājums (..). Arī Donbass ir Ukraina," intervijā ukraiņu medijiem izteicies Zelenskis.

Prezidents uzsvēris, ka par Krievijas karaspēka īslaicīgi okupētajām teritorijām vispār nav runa, un pat nav apspriežams kaut kāds statuss tām teritorijām, kas atradās Kijivas kontrolē pirms 24.februāra.

Zelenskis norādījis, ka jāatrod izeja no situācijas, kurā Krievija atzinusi uz laiku okupētās teritorijas par kaut ko, un uzsvēris, ka ir būtiski saglabāt šīm teritorijām Ukrainas sastāvdaļas statusu.

"Krievu atkāpšanās aiz robežām, kādas bija 23.februārī, būs Ukrainas uzvara karā šobrīd. Es tā domāju (..). Kur mēs esam, kas mēs esam, kāda valsts mēs esam, ko esam zaudējuši, ko mēs varam zaudēt un ko esam izglābuši (..). Atvairīt pilna mēroga karu, kas sākās 24.februārī, tā ir uzvara, es tā domāju," norādīja Zelenskis.

Zelenskis paudis viedokli, ka karš par okupēto Donbasu Ukrainai šobrīd varētu izmaksāt 40 līdz 50 vai pat simtus tūkstošus pieredzējušāko cilvēku, un pēc tam ienaidnieki atgrieztos Ukrainā pat ne pēc dažiem gadiem, bet jau nākamajā mēnesī. Taču, ja Ukrainai izdosies atgūt savas teritorijas, ko tā kontrolēja pirms 24.februāra, un iegūt izpratni vismaz par to, par ko būs jārunā nākamajā reizē, par īslaicīgi okupētajām teritorijām, pēc Zelenska domām, tā būs uzvara.

Vienlaikus Zelenskis brīdinājis, ka Krievija šobrīd cenšas sagrābt vēl vairāk Ukrainas teritoriju.

"Viņi neieņēma šo daļu - viņi ieņem Donbasu un Dienvidukrainu - koridoru uz Krimu, Hersonas apgabalu, Zaporižjas apgabalu. Un, lai viņiem tas izdotos, viņi cīnīsies par Donbasu, bet Mariupole - tā ir medaļa, ko viņi vēlas pakārt sev pie krūtīm," izteicies Zelenskis.

Prezidents arī atbildējis uz kritiku par ierosinājumu Krimas jautājumu risināt ne uzreiz, bet nākamo 15 gadu laikā un uz bažām, ka Krievija tikmēr ievedīs Krimā vēl vairāk krievu, kas būs noskaņoti pret Ukrainu.

Zelenskis norādījis, ka desmit līdz 15 gadi ir konkrēts formāts, ko piedāvājusi Ukraina, lai atrisinātu Krimas jautājumu diplomātiskā ceļā. Viņaprāt, ja tāda vienošanās tiktu panākta, tā pašreiz būtu Ukrainas uzvara, jo maz ticams, ka uzreiz izdotos atrisināt visus strīdus un izbeigt karu.

"Tas nav kompromiss, tā ir prasība. Mūsu galvenā pozīcija, protams, - atstājiet mūsu teritoriju," uzsvēris Zelenskis, piebilstot, ka pašreiz Krimas jautājumā minētā pozīcija nebūtu ļoti slikta. Prezidents arī norādījis, ka pozīcijas var arī mainīties.

Zelenskis atzinis, ka ir grūti risināt sarunas, kad uz galvas krīt bumbas, un norādījis, ka Krimas un Donbasa situācijas atšķiras, piebilstot, ka vissarežģītāk ir ar Donbasu.

Viņš arī atzinis, ka vēlāk šādu ceļu Krimas atgūšanai varētu neuzskatīt par labāko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits