Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zviedrijā notiek parlamenta vēlēšanas

Zviedrijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, un aptaujas liecina, ka tajās savas pozīcijas varētu nostiprināt galēji labējie Zviedrijas demokrāti (SD), vēlētājiem paužot neapmierinātību ar tradicionālo partiju imigrācijas politiku, kā arī ar situāciju imigrantu integrācijas jomā un veselības aprūpē.

Nedz pašreizējā premjerministra Stēfana Levēna pārstāvētais kreiso partiju bloks, nedz šobrīd opozīcijā esošā labēji centrisko partiju Alianse, domājams, nespēs iegūt vairākumu, un sagaidāms, ka pēc vēlēšanām iestāsies faktisks politiskais strupceļš.

Saskaņā ar septiņu vadošo sabiedriskās domas pētniecības organizāciju veikto aptauju vidējiem rezultātiem, kas publicēti pēdējo desmit dienu laikā, SD var cerēt uz aptuveni 20% balsu, un tādējādi galēji labējie varētu iegūt otru lielāko frakciju parlamentā, apsteidzot konservatīvo Moderātu partiju.

Atsevišķās aptaujās atbalsts SD svārstā no 16 līdz 25%, bet daļa analītiķu norāda, ka aptaujas varētu arī novērtēt par zemu patieso galēji labējo atbalstītāju skaitu.

Priekšvēlēšanu kampaņā galvenie jautājumi līdz ar imigrāciju bija veselības aprūpe, sociālā labklājība, izglītība, likuma un kārtības uzturēšana, kā arī klimata izmaiņas.

Komentārā, kas tikai dažas dienas pirms vēlēšanām publicēts laikrakstā Dagens Nyheter, Levēns aicinājis zviedrus balsot par "stabilu valdību (..), kas ir spējīga Zviedriju vadīt nedrošos laikos".

"Dažviet rindas pie ārstiem ir pārāk garas, bezdarbs starp ārvalstīs dzimušajiem joprojām ir pārāk augsts, un nepieciešams ierobežot noziedzību un nedrošību," atzinis premjers.

Saskaņā ar aptaujām par kreiso partiju bloku gatavi balsot aptuveni 40% zviedru, kamēr Aliansi, kurā līdz ar moderātiem ietilpst arī liberāļi, Centra partija un kristīgie demokrāti, atbalsta aptuveni 37% vēlētāju.

SD ir paziņojusi, ka gatava atbalstīt gan kreiso, gan labējo valdību atkarībā no tā, cik lielā mērā katra no tām būs gatava piekāpties galēji labējo prasībām, īpaši imigrācijas jautājumos.

"Mēs izklāstīsim savus noteikumus un virzīsim uz priekšu mūsu pozīcijas (..) imigrācijas politikā, noziedzības apkarošanā un veselības aprūpē," sarunā ar AFP norādījis SD līderis Džimijs Okesons.

Tomēr pagaidām neviena no pārējām partijām nav izrādījusi gatavību iesaistīties jebkādās sarunās ar SD.

Gēteborgas Universitātes politikas zinātnes profesors Ulfs Bjerelds sarunā ar aģentūru AFP atzīst, ka grūti prognozēt, kas veidos nākamo valdību un ka pēc vēlēšanām sekos ilgas un smagas sarunas.

Tomēr vairums politikas ekspertu uzskata, ka visticamākais scenārijs ir jauna Levēna mazākuma valdība, kurai būs vēl vājāks parlamentārais atbalsts nekā pašreizējai viņa valdībai, kuru līdz ar premjera vadītajiem sociāldemokrātiem veido arī "zaļie" un kam neformālu atbalstu parlamentā sniedz galēji kreisie.

Tikmēr bukmeikeru prognozes runā par labu centriski labējas mazākuma valdības izveidei.

Īsi pirms kampaņas beigām Levēns gan ļāvis noprast, ka varētu iziet ārpus tradicionālo bloku robežām, piedāvājot sadarbību Centra partijai un liberāļiem. Arī liberāļi un centristi izrādījuši zināmu gatavību sadarboties ar pretējās nometnes partijām.

Tomēr tā dēvētās lielās koalīcijas iespēja tiek uzskatīta par mazticamu, jo pret to visai kategoriski iebildis moderātu līderis Ulfs Kristersons.

Vēlētāju aktivitāte Zviedrijā tradicionāli bijusi augsta, un iepriekšējās parlamenta vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, pie balsošanas urnām devās 85,8% no balsstiesīgajiem.

Taču šoreiz, kā liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti, vairāk nekā ceturtdaļa no balsstiesīgajiem joprojām nav izlēmuši, par ko balsot.

Līdztekus 349 parlamenta deputātiem vēlētājiem šodien jāizraugās 20 Zviedrijas apriņķu padomju deputāti, kā arī 290 municipālo sapulču locekļi.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
lūgums dienas žurnālistiem izskaidrot, kāpēc pēdējā laikā jebkuri imigrācijas pretinieki tiek apsaukāti par galēji labējiem. labējās politiskās kustības ir saistītas ar ekonomiku un pretstata sevi visādiem sociālistiem, komunistiem un citādiem kreisajiem. ar imigrāciju tām nav nekāda sakara. tas ir tieši tikpat absurdi, kā mums mēģina iestāstīt, ka hitlers esot bijis galēji labējais. kopš kura laika sociālisti būtu labējie? hitlers un viņa kustība bija sociķi un tipiski kreisie.
hmm
h
Tik tiešām, kāpēc "Diena" sauc Zviedru demokrātus par galēji labējiem? Rietumeiropas medijos uzsver, ka kopš 2005.gada, kad par Zviedru demokrātu līderi ir kļuvis Džimijs Okesons, Zviedru demokrāti ir atteikušies no ultraliberālisma un iestājušies par labklājības valsts stiprināšanu. Būtībā, viņi ir sociāldemokrāti ar vienīgo atšķirību, ka vecie sociāldemokrāti atbalsta imigrāciju, bet jaunie sociāldemokrāti ir pret imigrāciju.
hmm
h
Liberālais izdevums "Point" ieskatās Zviedru demokrātu līdera Džimija Okesona biogrāfijā. Viņi konstatē, ka viņam neko nevar pārmest, neviena no viņa runām nav biju nepolitkorekta. Viņš nav rasists, viņam nev iebildumu pret cittautiešiem Zviedrijā ar nosacījumu, ka viņi pieņem zviedru kurltūru un tikumus. Pēc iepriekšējām vēlēšanām gan viņš bija izdedzis (pārstrādājies) un bija spiests uz laiku norobežoties no aktīvas darbības, viņam arī patīkot interneta azartspēles. Zviedru demokrātus vada "liels četrinieks" - viņi mācījās kopā vienā universitātē, viņu draudzība ilgst joprojām, 2005.gadā viņi ir pārņēmuši Zviedru demokrātu vadību, izmainījuši šo partiju un no marģinālās ir pārveidojuši par vismaz otro populārāko partiju Zviedrijā (dažas aptaujas liecina, ka viņi jau ir vispopulārākā partija).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits