Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Arī OPCW Navaļnija asinīs konstatē Novičok klātbūtni

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) Krievijas opozīcijas līdera Aleksandra Navaļnija asins paraugos atradusi Novičok grupai piederīgas ķīmiskas kaujas vielas klātbūtni.

OPCW otrdien paziņojusi, ka Navaļnija asins un urīna paraugos konstatēti holinesterāzes inhibitori, kas līdzīgi tiem diviem Novičok paveidiem, kurus organizācija aizliegusi jau 2019.gadā.

Tomēr organizācija norādīja, tie nav tieši tādi, kā pērn aizliegtie paveidi.

Kā ziņots, Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie Novičok grupas. Šo slēdzienu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas un tagad apstiprinājusi OPCW.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

OPCW vadītājs Fernando Ariass "uzskata, ka šie rezultāti rada nopietnas bažas", paziņoja OPCW.

Organizācijas tehnisko palīdzību bija lūgusi Vācija, kurai kā OPCW dalībvalstij ir tiesības to darīt, ja tai radušās aizdomas, ka noticis ķīmisko ieroču incidents.

OPCW dalībvalstis pasludinājušas jebkādu ķīmisko ieroču izmantošanu par nosodāmu un pretrunā starptautiskās sabiedrības nodibinātajām tiesiskajām normām, norādīja Ariass.

Viņš aicināja organizācijas dalībvalstis ievērot šo normu, par kuru vienošanās tika panākta pirms vairāk nekā 25 gadiem.

Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts apstiprināja, ka OPCW veiktie Navaļnija asins un urīna paraugu testu rezultāti atbilst Vācijas, Francijas un Zviedrijas laboratorijās veikto pārbaužu rezultātiem.

papildināts viss teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits