Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

ASV amatpersonas: Krievija ir par 70% gatava iebrukumam Ukrainā

Krievija ir sagatavojusi aptuveni 70% no kaujas spēkiem, kas tai nepieciešami iebrukumam Ukrainā, sestdien paziņojušas divas ASV amatpersonas.

Divu nedēļu laikā līdz piektdienai bataljona taktisko grupu skaits pierobežas reģionā ir pieaudzis no 60 līdz 83 un vēl 14 atrodas ceļā, ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja ASV amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas.

Runājot par iespējamo uzbrukuma laiku, amatpersonas norādīja, ka no februāra vidus līdz marta beigām zeme būs pietiekami sasalusi, lai ļautu Krievijas armijas vienībām un smagajai tehnikai pārvietoties ārpus ceļiem.

ASV amatpersonas sacīja, ka informācija balstīta uz izlūkdienestu datiem, taču nesniedza pierādījumus, norādot uz informācijas sensitīvo raksturu.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām vairāk bekā 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, bet apgalvo, ka neplāno uzbrukumu, taču ir draudējusi īstenot "militāri tehniskus pasākumus", ja netiks izpildītas Krievijas prasības.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

Vašingtona uzskata, ka Krievija var izlemt neveikt pilna apjoma uzbrukumu Ukrainai, bet izvēlēties citas iespējas, tostarp ierobežotu uzbrukumu, atklāja ASV amatpersonas.

Taču amatpersonas piebilda, ka Krievija koncentrē pierobežo tik lielus spēkus, kas ļaus tai īstenot visus scenārijus.

Amatpersonas prognozēja, ka gadījumā, ja Krievija uzbruktu Ukrainas galvaspilsētai Kijevai, tā kristu pāris dienu laikā.

Pilna apjoma uzbrukums izraisītu arī lielus dzīvā spēka zaudējumus. Ukraina varētu zaudēt 5000 līdz 25 000 karavīru, bet Krievija 3000 līdz 10 000 karavīru, savukārt karadarbībā bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits varētu sasniegt 25 000 līdz 50 000, aplēsušas Savienotās Valstis.

Pilna apjoma uzbrukums izraisītu arī jaunu bēgļu krīzi. ASV aplēsušas, ka bēgļu gaitās varētu doties miljons līdz pieci miljoni cilvēku, no kuriem daudzi vispirms dotos uz Poliju.

Taču amatpersonas norādīja, ka vēl nav skaidrs, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir pieņēmis lēmumu par uzbrukumu, un piebilda, ka diplomātisks risinājums vēl ir iespējams.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits