Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Baidens un Putins telefonsarunā apsprieduši saspīlējumu pie Ukrainas robežas

ASV prezidents Džo Baidens un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien telefonsarunā apsprieda saspīlējuma pastiprināšanos pie Ukrainas robežas, un sarunas mērķis bija pavērt iespēju diplomātiskam risinājumam oficiālās sarunās janvārī.

Telefonsaruna notika pēc Putina pieprasījuma un ilga 50 minūtes, paziņoja Baltā nama amatpersona no Delavēras štata Vilmingtonas pilsētas, kur Baidens mājās pavada Jaungada brīvdienas.

Tā bija otrā Baidena un Putina saruna nepilna mēneša laikā, un tā atspoguļoja intensīvu diplomātiju, mēģinot atrisināt bīstamu krīzes eskalāciju Austrumeiropā. 

Pirms šīs sarunas abas puses uzstāja, ka ir gatavas uzklausīt viena otru, tomēr bija maz pazīmju, ka būtu gaidāma ievērojama piekāpšanās.

ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Emilija Horna bija norādījusi, ka Baidens ar Putinu runās par "virkni jautājumu, arī gaidāmajiem diplomātiskajiem kontaktiem ar Krieviju".

Augsta ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, trešdien sacīja, ka Baidens piedāvās Putinam "diplomātisku ceļu" izejai no krīzes ap Ukrainu, bet vienlaikus norādīja, ka Baidenam ir nopietnas bažas par Krievijas karaspēka kustību.

Baidens šajā telefonsarunā Putinam sacīs, ka "mēs esam gatavi diplomātijai un diplomātiskam ceļam uz priekšu", žurnālistiem apliecināja amatpersona.

"Bet mēs esam arī gatavi reaģēt, ja Krievija virzīsies uz priekšu ar tālāku iebrukumu Ukrainā," Baidens norādīs Putinam, sacīja amatpersona, piebilstot, ka "mēs joprojām esam nopietni satraukti" par Krievijas spēku atrašanos tuvu pie Ukrainas robežas.

Putins svētku vēstījumā Baidenam dažas stundas pirms viņu sarunas sacīja, ka ir "pārliecināts" par to, ka "mēs varam virzīties uz priekšu un izveidot efektīvu Krievijas-Amerikas dialogu, balstoties uz abpusēju cieņu un cits cita nacionālo interešu ievērošanu".

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sacīja reportieriem, ka Putins "ir noskaņots uz sarunu". "Mēs ticam, ka tikai sarunās ir iespējams atrisināt visas aktuālās problēmas, kādu ir daudz starp mums," teica Peskovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits