Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Botulisms - konservos, gaļā

Šogad NVVC reģistrēts gadījums, kad ar botulismu saslima sieviete, kura uzturā bija lietojusi kūpinātu cūkas speķi. Pagājušajā gadā botulisma perēklis tika atklāts kūpinātā zivī. Tās ēdāju vairs nebija iespējams glābt, informē NVVC infekcijas slimību epidemioloģijas daļas ārste epidemioloģe Emma Kļemjato.

Atkal nāk rudens - konservu gatavošanas, sēņu un cūku kaušanas laiks. Botulisms ir uztura toksikoinfekcija, kas rodas, ja pārtikas produkti ir inficēti ar botulisma nūjiņu un tās toksīniem. Botulisma nūjiņas pieder pie visspēcīgākajām organiskajām indēm. Cilvēkam letālā deva ir 0,00006 mg. Botulisma nūjiņas vairojas vidē, kur samazināts skābekļa daudzums, t.i., produktu iekšienē. Nūjiņu veidotās sporas ir sevišķi izturīgas ārējā vidē, tās iet bojā tikai pēc 1-6 stundu ilgas vārīšanas, saglabā dzīvotspēju arī zemā temperatūrā un saules gaismā, ir izturīgas pret dezinfekcijas līdzekļiem. Veģetatīvās mikroba formas iet bojā +80 grādu temperatūrā 30 minūšu laikā, vārot - ātrāk. Konservos botulisma nūjiņas saglabājas ilgāk par pusgadu. Botulisma ierosinātājs parazitē cūku, zirgu, govju, žurku, vēžveidīgo un gliemju zarnās, tas ir arī augsnē. Cilvēks ar botulismu var inficēties, lietojot uzturā desas, šķiņķi, zivis, sviestu, konservus (galvenokārt mājās gatavotus). Kad tiek kauta cūka, jāskatās, lai tiktu ievērota tīrība. Pietiek tikai, ja kaujamais duncis darba procesā tiek iesprausts zemē un pēc tam turpināts darbs. Cūkas sadales procesā, ja tiek traumētas zarnas, botulisma nūjiņas var nokļūt uz gaļas. Sēņu konservi ir populārs botulisma perēklis, jo tur, pavirši apstrādājot sēnes, var iekļūt augsnes mikroskopiskas daļiņas. Botulisms un tā toksīns produktos uzkrājas noteiktos apstākļos, piemēram, ja tos vairākas dienas glabā +30-+37 grādu temperatūrā bezgaisa vidē ar nepietiekamu cukura vai sāls koncentrāciju. Pazeminoties temperatūrai, pavājinās mikrobu spēja producēt toksīnus, +10 -+12 grādu temperatūrā toksīnu veidošanās pilnīgi apstājas. Ar svaigiem produktiem botulisms parasti neizplatās. Slimības inkubācijas periods parasti ir 2-5 stundas, bet var ieilgt līdz 10 dienām. Jo laiks ir īsāks, jo saindēšanās smagāka un sekas - traģiskākas. Letāls iznākums ir 20-70% gadījumu. Slimības pazīmes Nespēks, galvas reiboņi, slikta dūša, vemšana, aizcietējums un vēdera uzpūšanās. Temperatūra ir normāla vai mazliet paaugstināta. Šīs slimības simptomus izraisa centrālās nervu sistēmas bojājumi, cilvēkam pēkšņi kļūst neskaidra redze, platas acu zīlītes, ir acu ābolu kustību traucējumi, augšējo plakstiņu noslīdējums. Sakarā ar gļotādas sausumu apgrūtināta runāšana un barības uzņemšana. Smagākos slimības gadījumos ir elpošanas un sirdsdarbības traucējumi. Slimība ilgst 1-2 mēnešus. Ārstēšanās notiek slimnīcā. Saslimušais apkārtējos nevar inficēt. Kā nesaslimt? Ārste Kļemjato iesaka konservu gatavošanas, žāvēšanas laikā pedantiski ievērot sanitāri higiēniskās normas. Mājās gatavoto konservu izejvielas - dārzeņi, sēnes, zivis, gaļa rūpīgi jāmazgā un pareizi jāsterilizē. Konservu pagatavošanai jāizmanto tikai svaigi produkti; konservi jāglabā aukstā vietā; ja konservu bundžas ir piepūtušās vai vāciņi ir deformēti un piepacelti, tad uzreiz ir skaidrs, ka produkts nav uzturā izmantojams; nepirkt tirgū žāvētus produktus, ja rodas šaubas par to ieguvi un kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits