Pēc garšas un diētiskajām īpašībām apelsīns ir viens no vērtīgākajiem augļiem. Sulīgs, saldskābs vai salds oranžs, mazliet sarkanīgs auglis. A, B, C un P vitamīnu, kalcija, kālija, fosfora un organisko skābju avots. Mizā ir līdz 2% ēterisko eļļu. Mizā C vitamīna ir trīs reizes vairāk nekā pašā auglī. Taču dietoloģe Lolita Neimane atgādina, ka augļi pirms nokļūšanas mūsu tirgos un veikalos tiek apstrādāti ar dažādām ķimikālijām. Tās nekur nepazūd, bet uzkrājas mizā. Var berzt un mazgāt, bet visu ārā šā vai tā nevar dabūt. Tāpēc apelsīnu ar mizu gan nevajadzētu ēst. Apelsīnos ir daudz pektīnvielu, kas ir viens no šķiedrvielu veidiem. Klijās ir rupjās šķiedrvielas, pektīnvielas ir smalkākas. Pektīnvielas mazina holesterīnu, kā sūklītis no zarnām izvada atkritumvielas. Tāpēc nevajag no apelsīna lupināt ārā visas sīkākās baltās plēksnītes. Apelsīns dod sāta sajūtu. Lielā apelsīnā (200 gramu smagā auglī) ir 100 kaloriju. Salīdziniet - viens maziņš banāniņš vai sauja vīnogu satur 100 kaloriju. C vitamīna apelsīnā ir 60 mg, tas ir vairāk nekā citronā (40 mg), greipfrūtā (45 mg) vai mandarīnā (38 mg). Dzērvenēs ir 15 mg, paprikā un upenēs -200 mg. Apelsīns ir visu novājēšanas diētu topā. Visas Holivudas diētas balstās uz apelsīniem un greipfrūtiem. Lolita Neimane tievēt gribētājiem iesaka taisīt apelsīnu dienu - vienā dienā apēst 10 apelsīnus. Lieliski garšo apelsīna šķēlīte kopā ar sieru. Apelsīna gabaliņus pievieno mērcēm - gaļas, zivju, vistas ēdienos. To liek salātos. Spilgtie apelsīni arī lieliski rotā ēdienu.
Holivudas diētu pamatā - apelsīns
Metoties uz dienvidu augļiem, apelsīni bieži vien paliek nenovērtēti. Varbūt tāpēc, ka tie bija vienīgie svešzemju augļi, ko padomju laikos varēja nopirkt tirgos? No Gruzijas vestie bija zaļi un paskābi, bet Kubas apelsīniem nebija iespējams nomizot mizu. Apelsīns nāk no tropu un subtropu zonas, tā dzimtene ir Ķīna.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.