Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kims ieradies Vladivostokā

Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns trešdien ieradies Vladivostokā, kur viņam ceturtdien paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Tā būs Kima un Putina pirmā tikšanās.

Pēdējais Krievijas un Ziemeļkorejas samits notika 2011.gadā, kad pašreizējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čen Irs devās uz Sibīriju, lai tiktos ar Dmitriju Medvedevu, kas tobrīd ieņēma Krievijas prezidenta amatu.

Kims, kuram šī ir pirmā oficiālā vizīte Krievijā, ieradās Vladivostokā pēcpusdienā ar vilcienu un viņu sagaidīja sarkanais paklājs un goda sardze.

"Es ceru, ka šī vizīte būs veiksmīga un noderīga," Krievijas televīzijai iepriekš šodien sacīja Kims, kad viņa vilciens šķērsoja Krievijas robežu. Kims uz brīdi paviesojās robežstacijā Hasanā, kur savos braucienos bija piestājuši arī viņa tēvs Kims Čen Irs un vectēvs Kims Ir Sens.

"Es ceru, ka sarunu laikā (..) notiks konkrētas diskusijas par situācijas atrisināšanu Korejas pussalā un mūsu divpusējo attiecību attīstību," paziņoja Ziemeļkorejas līderis.

Gaidāms, ka Putins ieradīsies Vladivostokā ceturtdien un pēc tikšanās ar Kimu dosies uz vēl vienu samitu Pekinā.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA iepriekš ziņoja, ka Kimu vizītē pavada Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ri Jons Ho.

Kims plāno uzturēties Vladivostokā līdz piektdienai un apmeklēt vairākus kultūras pasākumus, tostarp baleta izrādi un apskatīt pilsētas akvāriju, ziņo Krievijas mediji.

Putina un Kima samits noorganizēts pēc vairākkārtējiem Putina uzaicinājumiem apmeklēt Krieviju.

Kopš pagājušā gada marta Ziemeļkorejas līderis ir četras reizes ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, trīs reizes ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džē Inu un divreiz ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Vienreiz Kims ticies arī ar Vjetnamas prezidentu.

Pēdējais samits ar Trampu izrādījās neveiksmīgs, un politologi pieļauj, ka Kims tagad meklē plašāku starptautisku atbalstu savai nostājai attieksmē ar ASV.

Politologi pieļauj, ka Phenjana, vēršoties pie Maskavas, cenšas arī līdzsvarot Ķīnas ietekmi. Ķīna pēdējos gados ir kļuvusi par Ziemeļkorejas galveno sabiedroto un lielāko tirdzniecības partneri.

Maskava ir atbalstījusi domu par sankciju atvieglošanu Ziemeļkorejai, bet Vašingtona pārmetusi Maskavai, ka tā mēģina palīdzēt Phenjanai izvairīties no dažiem soda pasākumiem. Krievija šīs apsūdzības ir noliegusi.

Putina padomnieks ārlietās Jurijs Ušakovs sacīja, ka tikšanās laikā uzsvars tiks likts uz "politisko un diplomātisko risinājumu kodolproblēmai Korejas pussalā".

KCNA neatklāja, vai Kimu vizītē pavada viņa sieva Li Sol Džu vai māsa Kima Jo Čena, kura arī Kima padomniece.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka par šo pasākumu daudz ko pasaka proporcija starp Pelmeņa un Putina mērotajiem ceļa gabaliem uz satikšanās vietu. Pelmenis ar šo tracina amerikāņus un Putinam tas ir izdevīgi.
Ass
A
Krievijai paveras jaunas ekonomiskas iespējas (militāras un enerģētiskas).Aizvien vairāk valstu sāk saprast ka ASV "demokrātija" ir balstīta uz asinīm (Lībija,Balkāni utt) un partneru pakalpību (ES).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits