Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kremlis mēģina apslāpēt šoferu dumpi

Krievijas varasiestādes dažādiem līdzekļiem vēršas pret neapmierinātajiem kravas automašīnu vadītājiem, kas no vairākiem valsts reģioniem virzās uz galvaspilsētu Maskavu, kur piektdien paredzēta apjomīga protesta akcija pret novembrī ieviesto jauno ceļu nodokli un tā iekasēšanas sistēmu Platon, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Jaunais nodoklis izpelnījies plašu autopārvadātāju kritiku un uzšķīlis šoferu protestus, kas ir plašākie kopš 2011. un 2012. gada, kad desmiti tūkstoši cilvēku izgāja ielās, lai iebilstu pret, viņuprāt, viltotajiem parlamenta vēlēšanu rezultātiem un Vladimira Putina atgriešanos Krievijas prezidenta amatā.

Krievijas valdība, saskaroties ar ekonomiskajām grūtībām, ko izraisījušas zemās naftas cenas un rietumvalstu sankcijas, cerēja, ka jaunais ceļu nodoklis, kas esot kompensācija par bojājumiem, ko federālajiem lielceļiem nodarot kravas auto, 2016. gadā ļaus iekasēt ap 40 miljardiem rubļu (570 miljoni eiro), vēsta ziņu aģentūra AFP.

Nodoklis stājās spēkā 15. novembrī, un to iekasē no pārvadātājiem, kuru kravas auto masa pārsniedz 12 tonnas. Nodokļa apmēru aprēķina, ņemot vērā attiecīgā auto nobraukto attālumu, ko reģistrē tiešsaistes sistēma Platon, kas izseko automašīnas, kurās uzstādīts raidītājs. Jau otrajā darbības dienā Platon mājaslapa pārstāja darboties, jo tai esot uzbrukuši "ārvalstu hakeri", apgalvo sistēmas uzturētāji.

Ceļu nodoklis un sistēma Platon visā valstī, tajā skaitā Maskavā un Sanktpēterburgā, izraisījuši masveidīgus šoferu protestus, daudzviet uz ceļiem izveidojušās kilometriem garas kravas automašīnu rindas, kas radījušas milzīgus sastrēgumus. Kremļa kontrolētie mediji līdz šim tikai garāmejot ir informējuši valsts iedzīvotājus par šoferu protestiem, lai apslāpētu jebkādas pazīmes par neapmierinātību ar Krievijas valdības darbu.

Krievijas tālbraucēju šoferu arodbiedrības vadītājs Aleksandrs Kotovs apgalvo, ka jaunais ceļu nodoklis apdraud individuālos pārvadātājus un neesot garantēts, vai ar tā starpniecību iekasētā nauda tiks ieguldīta valsts autoceļu remontā. Viņš arī brīdina, ka tas palielinās pārtikas cenas, jo vairums pārtikas produktu Krievijā tiek transportēti pa autoceļiem.

Šoferu protesti netieši skar arī Krievijas prezidentu Putinu, jo viens no uzņēmuma, kam pieder sistēma Platon, īpašniekiem ir Igors Rotenbergs. Viņa tēvs ir Kremļa saimnieka tuvs draugs miljardieris Arkādijs Rotenbergs, kurš iekļauts Eiropas Savienības un ASV sankciju sarakstos. Pazīstamais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs norāda, ka sistēma Platon ir "ideāls piemērs" labumiem, ko atsevišķām personām sniedz draudzība ar Krievijas prezidentu.

Kravas automašīnu šoferi no vismaz 15 Krievijas reģioniem piektdien plāno piedalīties protesta akcijā Maršs uz Maskavu, neraugoties uz varasiestāžu mēģinājumiem to nepieļaut. Vairāki simti smago automašīnu jau pirmdien mēģināja nokļūt Maskavā, bet saskārās ar koordinētu ceļu policijas pretdarbību. Laikraksts Vedomosti vēsta, ka Krievijas Valsts dome steidzamības kārtā gatavojas pieņemt likumprojektu, kas autokolonnas pielīdzinās nesankcionētiem mītiņiem.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Kremlis mēģina apslāpēt šoferu dumpi lasiet trešdienas, 2.decembra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits