Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Krievi joko par Navaļnija apakšbiksēm un FDD

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija veikto izmeklēšanu par viņa paša slepkavības mēģinājumu Kremlis un Krievijas specdienesti ir nosaukuši par provokāciju, kuru nebūtu iespējams veikt bez ārzemju specdienestu atbalsta.

Pirmdien Navaļnijs publicēja video, kurā dzirdams, kā viņš pa telefonu sarunājas ar vienu no Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) aģentiem, kurš apstiprina slepkavības mēģinājumu. Jautrību Krievijas sociālo tīklu lietotājos izraisījis fakts, ka aģenti, slēpjot indēšanas pēdas, būtisku uzmanību veltījuši opozicionāra apakšbikšu apstrādei. 


Sazvana iesaistīto

Jau augustā, kad populārākais Vladimira Putina politiskais pretinieks Navaļnijs smagā stāvoklī nonāca Omskas slimnīcā, izskanēja pieņēmumi, ka politiķis ticis saindēts. Vēlāk laboratoriju testi atklāja, ka slepkavības mēģinājumā izmantota nervus paralizējoša, starptautiski aizliegta viela no Novičok grupas. Savukārt Kremlim uzticīgie mediji izplatīja versijas, ka opozicionārs lietojis narkotikas un dzēris nekvalitatīvu alkoholu vai arī saindējis pats sevi. Pagājušajā nedēļā Navaļnijs publicēja pētījumu, kurā viņš kopā žurnālistiem atšķetina viņa slepkavības mēģinājumu. Video materiālā viņš atmasko FDD aģentus, kas politiķi izsekojuši jau vairākus gadus.

Pētījums izsauca plašu ažiotāžu gan ārzemēs, gan Krievijā, to komentēja arī prezidents Putins, raksturojot atklājumu kā ASV specdienestu ''informācijas legalizēšanu''.

Šonedēļ opozicionārs publicēja video, kurā viņš, izliekoties par FDD darbinieku, kas gatavo ziņojumu Kremlim, pa telefonu sarunājās ar vienu no indēšanā un pēdu slēpšanā iesaistītajiem. Slepkavības dalībnieks Konstantīns Kudrjavcevs sarunā pauda uzskatu, ka upuris būtu nomiris, ja Omskā nebūtu tik ātri sniegta palīdzība. ''Ja tur būtu mazliet ilgāk, tad, iespējams, viss būtu beidzies savādāk. Lūk, redzat, apstākļu sakritība,'' sacīja aģents. 

Sarunā atklājas, ka indīgā viela ir bijusi uz politiķa apakšbiksēm, kuras pēdu slēpšanai ar vietējās policijas palīdzību no pierādījumu glabātavas izņēma FDD aģenti un apstrādāja. Kāds Twitter lietotājs rakstījis: ''Frāze ''valdība lien jums biksēs'' pārstājusi būt pārspīlējums.'' Pats Navaļnijs jokojis, ka ir pirmais cilvēks, kura ''apakšbikšu jautājums izskatīts Krievijas Drošības padomē''. Savukārt portāls Meduza, aicinot uz oficiālu izmeklēšanu, notikušo sauc par ''izcilāko viltus zvanu Krievijas vēsturē''.


Kremlis noliedz

Krievijas augstākās amatpersonas, neskatoties uz tiešo un netiešo pierādījumu gūzmu, turpina apgalvot, ka notiekošais ir pret Krieviju vērsta provokācija. ''Izmantotais veids, kā tiek mainīts abonenta numurs, ir labi zināms ārzemju specdienestu paņēmiens, kas agrāk ne reizi vien izmantots pretkrieviskās aktivitātēs,'' aģentūra Interfax citē FDD paziņojumu. Neilgi pēc video publicēšanas Krievijas policija aizturēja Navaļnija Fonda cīņai pret korupciju juristi Ļubovu Soboļu, kura centās satikt FDD aģentu Kudrjavcevu. Vienlaikus arī aizturēti divi politiķa YouTube kanāla satura veidotāji. Meduza raksta, ka pirmdienas vakarā vairākās Krievijas pilsētās notikuši protesti un arī tur daži dalībnieki aizturēti. Piketi notikuši Maskavā, Omskā, Irkutskā un Jekaterinburgā.

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs jau iepriekš atzinis, ka FDD patiešām novēro opozicionāru, jo viņš esot musinājis uz vardarbīgu valsts varas gāšanu.

Savukārt otrdien, kā ziņo TASS, Peskovs paziņojis, ka Kremlī video neviens nav skatījies, jo ''par darba trūkumu nesūdzas'', bet komentējis, ka Navaļnijam esot ''lielummānija''. Krievija arī otrdien izteikusi protestu ES valstīm par sankciju piemērošanu politiķa indēšanā iesaistītajām amatpersonām, kā arī piemērojusi sankcijas ES amatpersonām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits