Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

Krievijā miliču vietā turpmāk būs policisti

Krievijā likumsargus turpmāk nesauks par miličiem, bet par policistiem. To nosaka vakar spēkā stājies likums «Par policiju», ko izloloja valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, lai institūcijas nosaukuma maiņa un reforma uzlabotu tās pašlaik ārkārtīgi neglaimojošo tēlu un palielinātu iedzīvotāju uzticību likumsargiem.

Skeptiķi uzskata, ka gaidāmās izmaiņas ir tikai līdzeklis, kā manipulēt ar Krievijas iedzīvotājiem, nevis reāls plāns, lai cīnītos ar milicijā valdošo korupciju un visatļautību, kas sasniegusi tādu līmeni, ka, piemēram, piedzērušies likumsargi var nežēlīgi piekaut cilvēku, kurš viņiem vienkārši nepatīk, vai sarīkot asiņainu apšaudi lielveikalā.

Naudas nav

Likums par policiju ir īpašs, jo pirmo reizi Krievijas vēsturē kāds tik nozīmīgs likumprojekts tika «izlikts» sabiedrības apspriešanai. Pagājušā gada augustā likumprojekts tika publicēts īpašā interneta vietnē, kur ar to varēja iepazīties ikviens interesents un izteikt par to viedokli.

27. oktobrī D. Medvedevs to nodeva izskatīšanai Valsts domē, bet jau 28. janvārī deputāti to apstiprināja. 7. februārī Krievijas prezidents to parakstīja, paziņojot, ka tas bijis «ilgi gaidīts notikums».

Kā apgalvo Krievijas prezidents un iekšlietu struktūru vadītāji, likuma sūtība esot panākt ciešāku likumsargu un sabiedrības sadarbību, lai iedzīvotāji policistus uzskatītu par saviem draugiem, nevis ienaidniekiem.

Pašlaik Krievijas iedzīvotāju uzticības līmenis milicijai ir katastrofāli zems. Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka milicijai uzticas tikai 30% respondentu, bet 67% no tās bīstas, vēsta NEWSru. Salīdzinājumam - ASV 66% iedzīvotāju uzticas policijai.

D. Medvedevs līdz jūnijam ir uzdevis veikt visu milicijas darbinieku pāratestāciju, lai izsijātu labākos un spējīgākos likumsargus, bet jaunajiem kritērijiem neatbilstošajiem līdzšinējais darbs būs jāatstāj. Tālākā nu jau policijas reforma paredz, ka tuvāko divu gadu laikā likumsargu skaits jāsamazina par 20%.

Krievijas Iekšlietu ministrija lēš, ka reformai nepieciešami 1,3 miljardi rubļu (13 miljoni latu), bet eksperti domā, ka šī summa var sasniegt pat 10 miljardus rubļu (100 miljoni latu). Ir zināms, ka ministrijas rīcībā neesot pat minimālās reformai nepieciešamās summas, tādēļ tai būs jāvēršas pie Finanšu ministrijas vai arī šie līdzekļi jāiegūst, uzdodot policistiem aktīvi piemērot naudassodus likumpārkāpējiem.

Nezina, ko grib

Tomēr gan Krievijā, gan ārvalstīs daudzi uzskata, ka milicijas pārtapšana par policiju neko nedos. «Valsts prezidents paziņoja par reformu, nepaskaidrojot, kas konkrēti viņu pirmām kārtām neapmierina un kādus rezultātus viņš no tās vēlas sagaidīt,» spriež Maskavas Kārnegi centra līdzstrādnieks Nikolajs Petrovs.

Savukārt Vācijas laikraksts Die Welt salīdzina Krievijas milicijas un Gruzijas policijas reformas. «Mihails Saakašvili [Gruzijas prezidents] pilnībā izmainīja policijas aparāta struktūru, 90% darbinieku tika atlaisti, bet palikušie saņēma daudzkārt lielāku algu,» raksta izdevums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits