Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Krievijā nelabprāt piemin revolūciju

Padomju laikos 7. novembris Krievijā bija ļoti īpaša diena, jo tad tika atzīmēta 1917. gada Lielās Oktobra sociālistiskās revolūcijas gadadiena (pēc vecā stila – 25. oktobrī). Svētkiem par godu Maskavā, Sarkanajā laukumā, notika pompoza militārā parāde, kuru klātienē vēroja Padomju Savienības augstākie vadītāji, bet darbaļaudis plašajā valstī baudīja brīvdienu.

Drīz apritēs simts gadu kopš satricinošajiem vēstures notikumiem, kuri radikāli izmainīja ne tikai Krieviju, bet arī lielu daļu pasaules. Par tiem joprojām atgādina mauzolejs, kurā glabājas revolūcijas vadoņa Vladimira Ļeņina iebalzamētais ķermenis. Tomēr citādi Krievijā gandrīz nekas neliecina, ka tuvojas revolūcijas gadadiena. Tas lielā mērā ir saistīts ar Krievijas nespēju tikt galā ar savu pagātni, kas joprojām šķeļ valsts iedzīvotājus. 

"Šodien Krievijā revolūcijas pēdas ir gandrīz nemanāmas. Ļeņina statujas, kuras savulaik bija izvietotas katrā pilsētā, gandrīz visas ir aizvāktas. Sakrustots āmurs un sirpis vairs nerotā valsts karogu. Internacionālisma saukļus ir nomainījis autoritārs nacionālisms. Valsts propagandas ateisma vietā ir nākusi nodošanās Krievijas kristīgajam mantojumam," raksta britu žurnālists Maikls Binjons, kurš savulaik bija laikraksta The Times korespondents Maskavā. 

Gatavojoties revolūcijas simtgadei, Kremlis izveidoja īpašu komiteju, kuras uzdevums bija saplānot vēsturiskā notikuma godināšanu. Tomēr dažas nedēļas pirms 7. novembra joprojām nav zināms, vai revolūcijas simtgade tiks oficiāli atzīmēta. 

Komitejas, kuras sastāvā darbojas politiķi un garīdznieki, vadītājs ir Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins. Viņš ir pasvītrojis, ka komitejas galvenais mērķis esot "gūt mācības no vēstures", apvienot sabiedrību un saprast, kā "miermīlīgi atrisināt konfliktus", vēsta AFP-JIJI.

Kremļa paspārnē izveidotās komitejas vēstījums ir skaidrs: nav pieļaujami nekādi centieni ar ielu protestu palīdzību mēģināt apšaubīt valstī pastāvošo politisko kārtību, kas ir spēkā kopš 2000. gada, kad par prezidentu kļuva Vladimirs Putins. Viņš sevi pasniedz kā stabilitātes un tradicionālo vērtību garantu, kurš ir spējis apvienot Krievijas dažādās etniskās un reliģiskās grupas.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 25.oktobra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Divu revolūciju jubilejas
D
Tuvāko nedēļu laikā būs Lielās Lutera reformācijas piecsimtgade un Vācijas ģenerālštāba organizētā oktobra apvērsuma simtgade
fuck USSR
f
Boļševiku revolūcija noveda pie šaušalīgas katastrofas - desmitiem miljoniem nogalinātu cilvēku un pārējo padarīšanas par dzimtcilvēkiem un vergiem ar iznīcinātu cilvēcisko pašapziņu. Pieminēt šo noziegumu pret cilvēci uz pozitīvas nots var tikai absolūts idiots vai arī čekists.
xx
x
Diez, ko teiktu mūsdienu jaunieši, ja viņiem liktu brīvdienā, kad turklāt tilti slēgti un satiksme ierobežota, agri no rīta sapulcēties kaut kur Rīgas centra tuvumā, stundām aukstumā nīkt un mīņāties, tad sastāties kolonnā un norikšot gājienā Daugavmalā gar tribīnēm, skanot idiotiskiem saukļiem. Laiks parasti bija draņķīgs, drēbītes plānas. Nogājām to draņķa gājienu un pat sasildīties nebija, kur. Jo nebija jau arī kafejnīcu. Kā es tos gājienus neieredzēju! Bet neiet nedrīkstēja, stipendiju varēja noņemt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits