Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Krievijā prasa aizliegt nacionālistu kustību

Novembra sākumā Krievijas galvaspilsētas Maskavas ielās izgāja nacionālistiski noskaņotas organizācijas, kuras piedalījās tā sauktajā Krievu maršā, kas norisinās jau vairākus gadus, tomēr pirmo reizi to bija atļāvušas varasiestādes. Daudzos tas radīja sašutumu, jo Kremļa opozicionāru un demokrātijas aizstāvju retos mītiņus izdzenā ar stekiem, bet te pēkšņi galēji labēju ideju paudējiem parādīja zaļo gaismu, lai viņi varētu publiski izkliegt pret imigrantiem vērstus saukļus.

Taču šonedēļ viss mainījies, jo Maskavas prokuratūra apturējusi pašlaik vienīgās legālās nacionālistiskās organizācijas Kustība pret nelegālo imigrāciju (DPNI) darbību un iesniegusi tiesā prasību to aizliegt. Kustības vadība brīdinājusi, ka tās aizliegšanas gadījumā radikāli noskaņotie jaunieši var kļūt neprognozējami. Citi pat piesaukuši Ēģiptes scenārija atkārtošanos Krievijā.

Brīdina par radikalizāciju

Prokuratūra apgalvo, ka iesniegusi prasību par DPNI aizliegšanu, jo pārbaudēs konstatēts, ka «organizācijas mērķi un darbība ir uzskatāmi par ekstrēmistiskiem», raksta NEWSru.

Kustība uz likumsargu lēmumu reaģējusi asi, brīdinot, ka DPNI aizliegšana novedīs pie jaunatnes radikalizācijas un masveidīgām protesta akcijām, kas netiks saskaņotas ar varasiestādēm. «Ielās izies maskās tērpti jaunieši, kurus neviens un nekādā veidā nespēs kontrolēt,» domā viens no DPNI dibinātājiem un bijušais līderis Aleksandrs Belovs.

Viņaprāt, līdz ar nacionālistisko organizāciju pasludināšanu ārpus likuma Krievijā parādīsies daudzi radikāli noskaņoti grupējumi, kuri darīs to, kas ienāk prātā. «Būs protesta akcijas, būs slepkavības un viss, ko vien varat iedomāties,» drūmu nākotnes ainu zīmē A. Belovs.

DPNI pārstāvji uzskata, ka varasiestādes vēlas aizliegt organizāciju, jo tā bija iesaistīta decembrī Maskavā notikušajos vardarbīgajos protestos pret imigrantiem, bet tās biedri apsūdzēti uzbrukumos kaukāziešiem.

Iesaistīs opozīciju

Vairāku nacionālistu organizāciju pārstāvji domā, ka tiesa apmierinās prokuratūras prasību atzīt DPNI par radikālu, tāpēc piedraudējuši ar Ēģiptei līdzīgiem notikumiem. «Krievijas vadība baidās, ka decembra notikumi varētu pieaugt līdz tādam apmēram kā Ēģiptē. Varas iestādes saprot, ka tautas neapmierinātības radīts sprādziens ir neizbēgams,» uzskata viens no DPNI līderiem Vladimirs Jermolajevs. Viņš piebilda, ka DPNI vadībā ir «normāli, saprātīgi cilvēki, kas apzinās, ka Ēģiptes scenārijs nav vajadzīgs, nevienam nav izdevīgs, tas ir valstij iznīcinošs».

Arī DPNI ir pārliecināta, ka tiesa lems par tās aizliegšanu, tomēr nedomā nolaist rokas un apgalvo, ka nākotnē varētu notikt aizliegto nacionālistisko kustību spēku apvienošana.

V. Jermolajevs arī licis saprast, ka sadarbība varētu izvērsties ne tikai ar domubiedriem, bet arī ar opozīciju. «Ir aktīvi jāsadarbojas ar visiem politiskajiem spēkiem, kas cenšas panākt režīma krišanu,» paziņoja V. Jermolajevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits