Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Krievijas agresijai atbild ar vērienīgām mācībām

Norvēģijā ceturtdien startē NATO lielākie manevri divdesmit gados. Mācības Trident Juncture 18 būs svarīga pārbaude pasaulē spēcīgākās militārās alianses kolektīvajām aizsardzības spējām laikā, kad pieaug ģeopolitiskais saspīlējums starp Krieviju un Rietumiem. NATO manevri norisināsies neilgi pēc Krievijas visu laiku lielākajām militārajām mācībām Vostok-2018, kuras rietumvalstu militārie eksperti raksturoja kā Kremļa gatavošanos globālam karam.

Pauž gatavību aizstāvēt

Trident Juncture 18 piedalīsies aptuveni 50 tūkstoši militārpersonu, 250 lidaparātu, 65 kuģi, to vidū arī ASV aviācijas bāzeskuģis USS Harry S. Truman, un vairāk nekā 10 tūkstoši transportlīdzekļu no 29 NATO dalībvalstīm un alianses partnervalstīm Somijas un Zviedrijas. Militāro mācību aktīvā fāze norisināsies līdz 7. novembrim Norvēģijas centrālajā un austrumu daļā, kā arī Zviedrijas un Somijas gaisa telpā, Baltijas jūrā un Atlantijas okeānā Islandes teritoriālajos ūdeņos. 

"Kopš 2014. gada kolektīvā aizsardzība ir kļuvusi par vēl nozīmīgāku NATO elementu, jo ir izmainījusies globālā drošības situācija. Lai trenētu un pārbaudītu NATO prasmes plānot un veikt apjomīgas kolektīvās aizsardzības operācijas, alianse ir aizvadījusi vairākas liela mēroga mācības. Šoruden pienākusi Norvēģijas kārta," teikts Norvēģijas Bruņoto spēku paziņojumā. "Tādi liela mēroga manevri kā Trident Juncture 18 ir nepieciešami, lai mēs spētu izvietot un uzņemt karavīrus un veikt plašas militārās operācijas sarežģītos apstākļos. Šādas mācības labāk sagatavo NATO nepieciešamības gadījumā pretoties jebkādai agresijai."

Trident Juncture 18 laikā tiks pārbaudītas NATO kolektīvās spējas aizsargāt alianses dalībvalsti pret nedraudzīgas valsts militāru agresiju. Ienaidnieks nav nosaukts, bet nav nekāds noslēpums, ka NATO lielākais drauds ir Krievija, kas pēdējo četru gadu laikā ir anektējusi Krimu, destabilizējusi Austrumukrainu, militāri atbalstījusi Sīrijas brutālo režīmu, iejaukusies vēlēšanās rietumvalstīs un īstenojusi ķīmisko uzbrukumu Lielbritānijā. 

"Šie manevri ir daļa no NATO centieniem pēc 2014. gada Krievijas iebrukuma Ukrainā vēlreiz apliecināt dalībvalstīm, kam ir robeža ar Krieviju, ka alianse tās aizsargās pret Krievijas agresiju," raksta domnīcas Council on Foreign Relations Eirāzijas drošības eksperts Džeimss Goldgeijers. 

Nav iemesla baidīties

NATO militārās mācības norisināsies tālu no 198 kilometrus garās robežas starp Norvēģiju un Krieviju, bet tas neliedz Maskavai sūdzēties par manevriem un ASV lēmumu atsaukties Skandināvijas valsts aicinājumam dubultot tur rotācijas kārtībā dienošo karavīru skaitu līdz aptuveni 700. 

"NATO vadošās dalībvalstis palielina savu militāro klātbūtni reģionā tuvu Krievijas robežai," šonedēļ paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova, kura nosodīja šādu "ieroču žvadzināšanu". "Šāda bezatbildīga rīcība var novest pie politiskās situācijas destabilizācijas ziemeļu reģionā un palielināt saspīlējumu." Zaharova piebilda, ka Maskava ir gatava "spert nepieciešamos atbildes soļus, lai garantētu savu drošību", vēsta AFP.

Krievija pēdējo gadu laikā ir palielinājusi militāro klātbūtni Arktikas reģionā, atjaunojot aukstā kara laika militārās bāzes un uzbūvējot pilnīgi jaunas.

Norvēģija norāda, ka Krievijai nav pamata satraukties par manevriem. "Mācību galvenie notikumi koncentrēsies aptuveni 1000 kilometru no Krievijas robežas, bet gaisa operācijas nenotiks tuvāk par 500 kilometriem no robežas," sacīja Norvēģijas Bruņoto spēku Apvienotā štāba komandieris ģenerālleitnants Rūne Jākobsens. "Krievijai nav iemesla baidīties vai uzlūkot tās kā kaut ko vairāk par manevriem, kuru mērķis ir vairot aizsardzības spējas."


Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 25. oktobra, numurā! Ja turpmāk vēlaties Dienas publikācijas lasīt drukātā formātā, laikrakstu iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

agresija
a
nāk no latviijciem un Krievijas: Ja tas tā nebūtu, te nebūtu pilns ar latviijciem kas te ieradās no Krievijas.
Ilona Kulda
I
Ir svarīgi, ka arī Latvijas karavīri iesaistās šajās NATO mācībās
XT > :)
X
Es redzu Krievijas agresiju. Un redzu to ka tieši Krievijas karaspēka labākās uzbrukšanas vienības stāv pie Baltijas un Somijas robežām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits