Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krievijas aktivitātes bruņojuma piegādē rada bažas par tās nodomiem Sīrijā

Pēdējo nedēļu laikā starptautiski īpaši pamanītais Krievijas aktivitāšu pieaugums Sīrijā, kur tā atbalsta prezidenta Bašāra el Asada režīmu, licis Rietumu diplomātiem izteikt bažas, ka tas vēl vairāk sarežģīs ne tikai Sīrijas nākotnes eksistēšanas modeļa meklējumus, bet arī starptautiskās koalīcijas cīņu pret islāmistu grupējumu Islāma valsts.

Jau aizpagājušajā nedēļā pasaules sociālajos tīklos sāka cirkulēt Krievijas karavīru fotogrāfijas, kuru parakstos kā uzņemšanas vieta tika norādīta Sīrija. Tas lika analītiķiem un politiķiem izteikt viedokļus par Krievijas tiešu militāro iesaistīšanos konfliktā Sīrijas valdības spēku pusē, bet ASV pat rekomendēja savai sabiedrotajai aliansē Bulgārijai nepieļaut Krievijas militārā transporta tranzītu pa tās gaisa telpu.

Krievijas amatpersonas pēc neilgas klusēšanas kategoriski sāka noliegt, ka Krievijas armijas karavīri piedalītos karadarbībā Sīrijā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja TASS, ka Krievijas militārpersonas palīdz Sīrijas armijai apgūt militāro tehniku, kas tiek piegādāta no Krievijas. Šīs piegādes notiekot jau sen, un Krievija tās neesot slēpusi. "Krievijas militārpersonas Sīrijā atrodas jau daudzu gadu garumā. Viņu klātbūtne ir saistīta ar ieroču piegādēm sīriešu armijai, kas cīnās pret terorismu Islāma valsts un citu ekstrēmistu grupējumu personā." Viņš arī pavēstīja, ka ar lidmašīnām, kas tiek sūtītas uz Sīriju, Krievija tur nogādājot gan savstarpējos kontraktos paredzēto militāro aprīkojumu, gan humāno palīdzību. "Nekādus citus papildu soļus Sīrijā Krievija pašlaik nesper. Ja tādi būs nepieciešami, mēs to darīsim saskaņā ar starptautisko tiesību normām, mūsu starptautiskajām saistībām un, protams, tikai ar Sīrijas valdības un citu reģiona valstu valdību piekrišanu, ja runa būs par palīdzību tām cīņa pret terorismu," teica Lavrovs.

Krievijas laikraksts Kommersant atklāj, ka Krievija Sīrijai piegādā strēlnieku ieročus, granātmetējus, bruņutransportierus BTR-82A, militāros kravas automobiļus Ural.

Savukārt Bloomberg, atsaucoties uz avotiem ASV izlūkdienestā, raksta, ka Krievija plānojot tuvākajā laikā Sīrijā izvietot Mig-31 un Su-25 iznīcinātājlidmašīnas karabāzē Latākijā. Tur jau esot nogādāti saliekamie gaisa satiksmes kontroles torņi, lidmašīnu remontkomplekti, kā arī konteineri personāla izvietošanai. Kravas lidmašīnas nogādājušas militāro tehniku arī Krievijas jūras spēku izmantotajā bāzē Tartūsā, vēsta Foreign Policy. Šī medija avots ASV administrācijā gan apgalvojis, ka pagaidām krievi neesot ieveduši ne iznīcinātājlidmašīnas, ne dronus, ne bumbas, ne raķetes.

Reuters aptaujātie Rietumu diplomāti spekulē, ka Krievijas aktivitātes Sīrijā esot mēģinājums izmantot Rietumu bažas par situācijas vēl lielāku eskalāciju, lai izkarotu sev lielāku teikšanu un vietu starptautiskajās sarunās par Sīrijas nākotni. Jau septembra beigās Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieradīsies uzstāties ANO Ģenerālajā asamblejā pirmo reizi pēdējo astoņu gadu laikā. Krievijas galvenais uzstādījums esot B. el Asada valdības iekļaušana starptautiskajos centienos sakaut Islāma valsti.

Visu Jura Tihonova rakstu Masakavas spiediens Sīrijā lasiet pirmdienas, 14.septembra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits