Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Krievijas ĀM nosoda 16.martā Rīgā notikušo apkaunojošo akciju

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) nosoda 16.martā Rīgā notikušo "apkaunojošo" akciju un cer, ka tā netiks atstāta bez pienācīgas atbildes no starptautiskās sabiedrības puses, atbildot uz jautājumu par nedēļas nogalē Latvijas galvaspilsētā notikušo leģionāru piemiņas dienas pasākumu, savā majāslapā publicētajā atbildē norāda Krievijas ĀM.

"Mēs esam vairākkārt pauduši sašutumu par Latvijā notiekošajiem gājieniem, heroizējot bijušos Latviešu SS brīvprātīgā leģiona karavīrus un vietējos kolaboracionistus," norāda Krievijas ĀM.

Krievijas ĀM uzsver: koalīcijas parlamentāriešu dalība pasākumā, kurā tiek cildināti ar Nirnbergas tribunālu nosodīti noziedzīgās SS organizācijas biedri, nevar tikt uzskatīta nekā citādi kā vien par ņirgāšanos par fašisma upuru piemiņu, kā arī par atklātu ANO 2012.gada 20.decembra pieņemtās rezolūcijas par "nacisma heroizācijas" nepieļaujamību ignorēšanu.

"Nosodot Latvijā notikušo apkaunojošo akciju, ceram, ka pronacistisko simpātiju atdzimšana Latvijā - valstī, kas ir Eiropas Savienības un NATO locekle, nepaliks bez pienācīgas atbildes no starptautiskās sabiedrības puses," norāda Krievijas ārlietu resors.

Jau ziņots, ka leģionāru atceres pasākuma un viņu pretinieku piketa laikā pie Brīvības pieminekļa 16.martā īslaicīgi aizturēti pieci cilvēki un kopumā, Latvijas policijas vērtējumā, 16.marta pasākums noritējis nedaudz saspringtākā gaisotnē nekā iepriekšējos gadus.

16.marts - Leģionāru piemiņas diena - ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Pirmoreiz to kā piemiņas dienu 1952.gadā ierosināja svinēt bijušo leģiona karavīru organizācija Daugavas Vanagi, jo 1944.gada 16.martā abas Latviešu leģiona divīzijas pirmoreiz darbojās kopīgi Austrumu frontē pie Veļikajas upes pret Sarkano armiju.

Jau vairākus gadus galvenie 16.marta pasākumi notiek Rīgā, kad pēc dievkalpojuma Rīgas Doma baznīcā bijušie leģionāri un viņu atbalstītāji dodas gājienā uz Brīvības pieminekli, lai noliktu ziedus. Šajā vietā viņus parasti, protestējot pret šādu gājienu, sagaida antifašistisko organizāciju pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits