Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Krievijas sociologs apgalvo, ka Krimas tatāri nav boikotējuši referendumu

Krievijas valsts kontrolētās sabiedriskās domas pētījumu aģentūras VCIOM vadītājs Valērijs Fjodorovs svētdienas vakarā paziņojis, ka Krimas tatāri nebūt neesot boikotējuši referendumu par pussalas statusu.

Viņš nosaucis par "politisku spekulāciju" Ukrainas parlamenta deputāta, bijušā Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētāja Mustafas Džemiļeva teikto, ka referendumu boikotējuši 99% Krimas tatāru.

Fjodorovs, kas uzturas Simferopolē, izteicies, ka Krimas tatāru aktivitāte gan esot bijusi zemāka par pussalas iedzīvotāju vidējo aktivitāti, tomēr apgalvojis, ka boikots neesot izdevies. "Atnāca un nobalsoja ļoti daudzi Krimas tatāri, neraugoties uz vienas viņu līderu daļas aicinājumiem referendumu boikotēt," viņš paziņojis Krievijas televīzijas Pirmajam kanālam.

Savukārt patvaļīgi ieceltais Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs paziņojis, ka "saskaņā ar provizoriskām aplēsēm" referendumā piedalījušies 30-40% Krimas tatāru.

Kā ziņots, Džemiļevs iepriekš norādīja, ka no šā boikota acīmredzot maz kas būs atkarīgs, jo oficiālajos rezultātos "tiks parādīts tas, kas vajadzīgs". Pēc viņa teiktā, acīmredzot tiek falsificētas jau pašas ziņas par vēlētāju aktivitāti - par to liek domāt Medžlisa pārstāvju vērotais vēlēšanu iecirkņos.

Līdzīgu viedokli izteica arī Ukrainas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Čerņenko, kas pats apmeklējis vēlēšanu iecirkņus Krimā. Pēc viņa teiktā, iecirkņos veidoti tā dēvētie papildu saraksti, kuros ierakstīts katrs, kas vien vēlas, tai skaitā Krievijas pilsoņi. Cilvēkiem nav tikusi liegta iespēja balsot vairākos iecirkņos.

Pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas ziņu aģentūra Kriminform, atsaucoties uz Krimas Republikāniskā politisko un socioloģisko pētījumu institūta veiktas balsotāju aptaujas rezultātiem, pavēstīja, ka 93% referenduma dalībnieku atbalstījuši Krimas pievienošanu Krievijai un tikai 7% balsojuši par autonomijas statusu Ukrainas sastāvā.

Kā norāda Ukrainska Pravda, šī balsotāju aptauja ir vienīgā, kas sniedz ziņas par referenduma rezultātiem, taču par minētā institūta pastāvēšanu nav iespējams atrast nekādu informāciju.

Savukārt referenduma komisija paziņojusi, ka kopējā vēlētāju aktivitāte referendumā pārsniegusi 80%, tātad bijusi gandrīz divas reizes augstāka nekā Ukrainas parlamenta vēlēšanās 2012.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits