Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Maskavā pulcēsies pasaules separātisti

Nerespektē valstu robežas
Vladimirs Putins savas valdīšanas laikā ar visiem iespējamiem līdzekļiem ir centies apspiest separātismu Krievijā, taču vienlaikus Kremlis sniedz finansiālu un militāru palīdzību separātistiem ārvalstīs, piemēram, Austrumukrainā un Gruzijā. Savukārt Krievijas prezidenta atbalstīta organizācija ir piešķīrusi līdzekļus pirmās pasaules separātistu sanāksmes sarīkošanai Maskavā. Pasākuma organizatori apgalvo, ka viņu mērķis ir apvienot mazās tautas, kuru neatkarības centienus apspiežot Rietumi.

Konferences Nāciju dialogs. Tautu pašnoteikšanās tiesības  un daudzpolāras pasaules izveide norise paredzēta šajā svētdienā Krievijas prezidenta administrācijas apakšstruktūras pārvaldītajā greznajā viesnīcā Prezident – oteļ Maskavas centrā. Pasākumu rīko prokremliskā organizācija Krievijas Antiglobālistu kustība, kas apgalvo, ka foruma dalībniekus vieno atbalsts tautu pašnoteikšanās tiesību prioritātei pār valstu robežu nedalāmību. 

"Arvien biežāk lielākās rietumvalstis cīņā par savām ģeopolitiskajām interesēm neievēro to teritorijā dzīvojošo tautu tiesības un brīvības," teikts Krievijas Antiglobālistu kustības paziņojumā. "Ir daudz mazo tautu, kurām vēsturiski ir politiskās pašnoteikšanās pieredze, un tagad daudzas no tām domā par tās atgūšanu."  

Kā piemērus organizācija min ASV Teksasas štatu, Puertoriko, Havaju salas, Kataloniju, Skotiju, Ziemeļīriju, Venēciju un Rietumsahāru. "Tautām, kas apdzīvo šīs teritorijas, ir bagātas kultūras un vēstures tradīcijas, valoda, nacionālā pašapziņa, un tāpēc tām ir pilnas tiesības pasludināt pašnoteikšanos un neatkarību no citām valstīm," uzskata organizācija. 

Vērsīsies ANO

Rīkotāji atklājuši atsevišķus konferences dalībniekus, kas galvenokārt ir dažādas separātiskas, kā arī galēji labējas un galēji kreisas organizācijas, piemēram, Teksasas nacionālistu kustība, Īru republikāņu partija Sinn Fein, Sahāras arābu nacionālās atbrīvošanas kustība Polisario fronte, itāļu ultraradikāļu partija Millennium un partija Katalāņu solidaritāte neatkarībai.  

Krievijas Antiglobālistu kustības vadītājs Aleksandrs Jonovs atteicies atklāt pilnu dalībnieku sarakstu "drošības apsvērumu dēļ", vēsta portāls RBC.ru. Viņš baidoties, ka rietumvalstu varasiestādes varētu mēģināt kavēt konferences delegātu ierašanos Maskavā.  

Iepriekš Jonovs solīja, ka konferencē piedalīsies arī Kremļa atbalstīto Austrumukrainas separātistu pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" vadītāji, kas sākotnēji esot vēlējušies, lai pasaules separātistu forums notiktu Doņeckā. Viņš skotu laikrakstam The Herald jūlijā apgalvoja, ka esot uzrunājis arī Skotu nacionālo partiju, bet politiskais spēks to noraidīja un paziņoja, ka tam nav intereses piedalīties šāda veida pasākumos.  

RBC.ru rīcībā nonācis kustības izsūtītais ielūgums, kurā esot rakstīts, ka konferencē paredzēts izveidot starptautisku koalīciju, kas koordinēšot visas pasaules neatkarības cīnītājus.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Maskavā pulcēsies pasaules separātisti lasiet ceturtdienas, 17.septembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits